Vi svenskar har visserligen en relativt hög förväntad livslängd – knappt 82 år för båda könen – men antalet år med god hälsa är betydligt färre: knappt 70 år. Faktum är att Sverige inte ens kvalar in på tio i topp-listan.

Vi lever längre – men de sista åren mår vi dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Den förväntade livslängden har ökat dramatiskt i de flesta länder de senaste 23 åren. Men samtidigt ökar antalet år som vi lever med ohälsa. I Sverige lever vi länge, men de sista tolv åren präglas av sjukdomar och handikapp.

Tack vare minskad dödlighet i hiv/aids, bättre barn- och mödravård samt förbättrad näringstillförsel var den förväntade livslängden i världen i snitt 6,2 år högre år 2013 än 1990.

Det visar en sammanställning utförd av forskare vid ett internationellt konsortium under ledning av Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) samt University of Washington.

Stor utmaning

Men livet handlar inte bara om att leva, konstaterar forskarna i tidningen Lancet där studien presenteras, utan också om att leva med hälsan någorlunda intakt. Därför har de även uppskattat den förväntade ”friska” livslängden, det vill säga antalet år utan svåra sjukdomar och/eller funktionshinder, för befolkningen i sammanlagt 188 länder.

Och om även hälsan tas i beaktande så stannar den globala ökningen vid 5,4 år.

– Världen har gjort stora framsteg vad gäller hälsa, men nu är utmaningen att hitta mer effektiva metoder för att förhindra eller behandla de främsta orsakerna till sjukdom och handikapp, säger professor Theo Vos vid IHME, artikelns huvudförfattare.

69,75 friska år

Skillnaderna är dock stora. År 2013 hade Lesotho i Afrika en förväntad frisk livslängd på bara 42 år, att jämföra med drygt 73 år i Japan, som har den högsta av dem alla.

Vi svenskar har visserligen en relativt hög förväntad livslängd – knappt 82 år för båda könen – men antalet år med god hälsa är betydligt färre: knappt 70 år. Faktum är att Sverige inte ens kvalar in på tio i topp-listan. En lista där Japan följt av Singapore, Andorra, Island och Cypern hamnar allra högst.

Av de tio länder med allra lägst förväntad frisk levnadslängd ligger nio i Afrika.

Fakta: Försämrad livslängd i många länder

Även om den förväntade friska livslängden ökade globalt sett mellan 1990 och 2013 var den närmast oförändrad i dussintals länder, exempelvis Botswana, Belize och Syrien. I vissa andra länder, som Paraguay, Vitryssland och Sydafrika, var den till och med lägre 2013 än vad den var 1990. I Lesotho och Swaziland kunde befolkningen förvänta sig hela tio färre år med god hälsa 2013, jämfört med 1990.

Den aktuella studien, som presenteras i Lancet, är utförd av ett internationellt konsortium under ledning av Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) samt University of Washington.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.