Jordbrukskemikalier – en av de vanligaste dödsorsakerna

Uppdaterad
Publicerad

Kemikalier från industri och jordbruk är nu en av de fem vanligaste dödsorsakerna på jorden.

Det visar en ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP som nu kräver snabba åtgärder. Den ökande användningen av kemikalier leder till allt större konsekvenser för djur, natur och människors hälsa. FN:s rapport, som är den första i sitt slag, visar att tillverkningen och användningen av kemikalier nu leder till en miljon dödsfall varje år.

– Vi har inte koll på kemikalierna som går, från industrierna, rakt ut i samhället. Inte ens de produkter som vi använder direkt på kroppen vet vi vad de innehåller. Många litar nog på, och tror att myndigheterna har kontroll men det har de inte, säger Åke Bergman, professor i miljökemi på Stockholms universitet.

Bakom den dystra statistiken den nya rapporten ligger bland annat att produktion och hantering av kemikalier flyttar från i-länder till tillväxtländer, som ofta har svagare regler, skyddsåtgärder och ännu sämre kontroll. Att tillverkningen av kemikalier kommer att öka med 40 procent i både Afrika och Mellanöstern fram till år 2020 och med 33 procent i Latinamerika är bara ett exempel på det.

”Money talks”

Åke Bergman, som just nu jobbar med en liknande rapport om kemikalier, är inte det minsta förvånad över de negativa konsekvenserna som FN lyfter fram. Men det är viktigt att också allmänheten får se mer än bara toppen av det här isberget med konsekvenser av dagens kemikaliehantering.

– Vi ser bara en liten del av problemet och det är precis vad den här rapporten visar. Det är mycket bra att de nu faktiskt har räknat på kostnaderna som kemikalierna leder till ute i samhället. Rapporten visar upp de ekonomiska konsekvenserna – de enorma kostnaderna för kemikalier ute i miljön och i människor som också ökar dramatiskt över tid – och ”money talks”.

Stora kostnader

Den sammanlagda kostnaden för sjukdom och skador till följd av bekämpningsmedel som används vid småskaligt jordbruk i Afrika söder om Sahara kan sammanlagt nå över 600 miljarder svenska kronor, räknat från 2005 till 2020. Ett exempel ur rapporten som visar att även de ekonomiska förlusterna blir stora.

–Den ekonomiska analysen i rapporten visar att kemikaliehanteringen är en lika viktig fråga att prioritera som frågor om utbildning, transport, infrastruktur och andra stora områden. Att lyfta upp frågan skulle också kunna leda till många nya ”grönare” och mer hälsosamma jobb, i både industriländer och utvecklingsländer, säger Maria Neira på WHO.

Lösningar med flera fördelar

När det gäller lösningar på problemen så visar rapporten att en sund kemikaliehantering kan ge stora ekonomiska fördelar och hjälpa till att bygga upp en grön ekonomi. FN kräver samordnade åtgärder från regeringar och industri snarast.

–Det sorgliga är att industrin vet vad de stoppar i sina produkter. Sen går det åt fullständigt gigantiska summor pengar för att forskare ska hitta kemikalierna ute i samhället – som industrin redan vet att de finns där, säger Åke Bergman.

Han menar att vi måste komma till ett läge där industrin tvingas att öppet redogöra för vilka kemikalier de använder i fotbollen, sminket, oljan, plastbyttan och alla andra produkter vi köper.

Enligt rapporten kan en förbättrad kemikaliehantering minska både hälsorisker och ekonomiska bördor – bland annat genom att förbättra försörjningen, stötta ekosystemen, minska föroreningarna och genom utvecklandet grön teknik. Några av åtgärderna som tas upp är att vi måste stoppa den olagliga dumpningen av giftigt avfall, ta fram ofarliga alternativ till kemikalier i produkter av alla dess slag och öka återvinningen av avfall.

Man har tittat på de globala strategierna och trenderna som finns kring kemikalier idag – och deras ekonomiska konsekvenser. På så sätt kan FN:s rapport peka ut de mest effektiva metoderna för att beslutsfattare verkligen ska kunna leverera och följa upp sina åtaganden.

Vi är beroende av kemikalier

Inte minst i tillväxt- och utvecklingsländer blir vi allt mer beroende av kemiska produkter. Vi hör främst talas om de negativa konsekvenserna när man pratar om kemikalier i gödningsmedel, olja, elektronik och plast – men faktum är att kemikalierna också bidrar till ekonomisk utveckling och förbättrad försörjning.

–Men de vinster som kemikalierna kan ge får inte ske på bekostnad av människors hälsa och miljön. Föroreningar och sjukdomar i samband med ohållbar användning, produktion och hantering av kemikalier kan i själva verket hindra utvecklingen genom att påverka vattentäkter, livsmedelssäkerhet eller arbetarnas välbefinnande och produktivitet, säger FN:s biträdande generalsekreterare Achim Steiner.

–Att minska riskerna och förbättra kemikaliehanteringen genom hela leveranskedjan är därför en viktig del av övergången till en koldioxidsnål, resurseffektiv och inkluderande grön ekonomi.

Från ord till handling

Den 17-21 september hålls det tredje toppmötet om global kemikaliestrategi i Nairobi. Sverige kommer vara ordförande för mötet, där man bland annat ska ta ställning till den här rapporten från FN och UNEP.

– Det här ger oss ytterligare underlag som visar vikten av att förstärka det globala arbetet med kemikalier. Rapporten klargör att hur världen hanterar kemikaliefrågorna spelar en viktig roll i arbetet mot grön ekonomi och hållbar utveckling, säger miljöminister Lena Ek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.