Förmodligen sov våra förfäder ungefär lika mycket som vi gör idag, trots att de levde utomhus. Foto: Josh Davimes/Fredrik Sandberg/TT

Vi sover mer, inte mindre, än våra förfäder

Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att tro att det moderna samhället med högt tempo och blinkande ljus är det som orsakat att många sover lite. Men nu visar det sig att även naturfolket är riktiga nattugglor.

Det har länge pratats om att vi sover för lite och att det till stor del beror på att vi numera kan tända lampor eller slå på en TV när det blir mörkt ute. Men en grupp forskare som studerat jägarfolk som lever utanför det moderna samhället i Afrika och Sydamerika har kommit fram till att de inte går och lägger sig så fort solen går ner och går upp när den stiger igen, utan att de sover ungefär lika länge som vi gör idag.

– Idén om att vi har förlorat mycket sömn i vårt moderna samhälle utmanas av att de här stammarna sover så pass lite som de gör, säger Jerome Siegel vid Semelinstitutet för sömnforskning vid UCLA och huvudförfattare av rapporten.

Forskarna utrustade stammedlemmarna med armband som mäter aktivitet och en del andra faktorer, som till exempel ljus i omgivningen och kom fram till att de istället för de rekommenderade 8 timmarna per natt sov i snitt 6,6 timmar per natt.

Något annat som visade sig var att de inte gick och la sig när solen gick ner, utan i snitt tre timmar efter solnedgången. De gick heller inte upp direkt i samband med soluppgången, utan oftast ungefär en timme tidigare än så.

Slutsatsen som forskarna dragit är att sömnen inte är särskilt tätt knuten till solljus, eftersom varken tiden då sömnen påbörjades eller när den avslutades var särskilt konsekventa i förhållande till soluppgång respektive solnedgång, utan att det istället är knutet till den kallaste delen av dygnet.

– Det här är förstås väldigt omvälvande för oss som anser att solljuset är viktigast för sömnen, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Liten betydelse för ”moderna” människor

Eftersom att stammarna befann sig på olika kontinenter och inte haft kontakt med varandra kunde forskarna dra slutsatsen att deras sömn följde naturliga mönster snarare än kulturella. Men vilken betydelse naturliga sömnmönster har för människor i det industrialiserade samhället är oklart.

– I dagens samhälle berörs vi inte av temperatursvängningar över huvud taget, och då är det klart att solljuset är otroligt viktigt för att ställa den biologiska klockan, säger Torbjörn Åkerstedt.

Men trots det hoppas forskarna att det här ska kunna leda till en utveckling inom behandlingen av sömnproblem i det västerländska samhället. Detta eftersom att man tidigare fokuserat mer på ljus än temperatur.

Rapporten publiceras i tidskriften Current Biology.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.