Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vit kalkfärg motverkar klimathetta Visa alla (2)
Visa alla (2)

Vit kalkfärg motverkar klimathetta

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska forskare har tagit fram en ny typ av vitfäg som reflekterar bort solstrålar bättre än dagens sorter och sänker temperaturen på ytan med tio grader på natten och två grader på dagen.

I vanlig vitfärg finns titandioxid som pigment, men här har man testat kalksten mald i olika kornstorlekar som verkar effektivare i labbförsök att spegla bort värme. Dagens vitfärg brukar kunna reflektera 80-90 procent av solstrålning och ytan blir inte kallare än den omgivande luften som med den nya färgen.

Vita tak motverkar uppvärmning

Städer är generellt flera grader varmare än den omgivande landsbygden på grund av alla mörka ytor, asfalt, betong och värmekällor. Tidigare beräkningar tyder på att om alla tak målas vita i en stad skulle det kunna sänka temperaturen med två grader och lokalt delvis kunna kompensera för en global uppvärmning.

Kan inte ersätta luftkonditionering

– Vår färg är lika enkel och billig att tillverka som de som finns på marknaden. Nu återstår att testa att den tål förhållanden utomhus under lång tid, säger professor Xiulin Ruan vid Purdue University som lett studien.  

– Ett intressant arbete, men inte banbrytande, anser Anne Andersson på forskningsinstitutet Rise. Andra forskningsfärger har uppnått samma kyleffekt påpekar hon.

– Mitt på dagen räcker inte färgens kyleffekt till för att den skulle kunna ersätta luftkonditionering, säger materialforskaren Abhilash Sugunan på Rise.
Det behövs mer forskning innan färgen är redo, anser han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet