Övervakningssystemen allt bättre: Vulkanutbrottet kunde förutspås

Uppdaterad
Publicerad

Systemen som ska varna för kommande vulkanutbrott har blivit så bra att det gick att förutspå det stora utbrottet på ön La Palma flera dagar innan det skedde. Och redan fyra år tidigare fanns tecken på att aktiviteten började byggas upp i vulkanen Cumbre Vieja. 

Vulkanutbrottet på kanarieön La Palma som startade den 19 september i år pågår fortfarande. Men redan nu har forskare sammanställt den information som fanns om vulkanen innan utbrottet startade.

Idag är övervakningssystemen av vulkaner så pass bra att det går att förutspå utbrott med en viss säkerhet. Den kunskapen gjorde att man kunde evakuera boende i närområdet på La Palma några dagar innan.

Bara sex utbrott på 500 år  

Vulkanen Cumbre Vieja har bara haft sex utbrott mellan år 1500 och 2020. Det senaste skedde för 50 år sedan, år 1971.  

Men för fyra år sedan kom de första tecknen på att ett nytt utbrott kunde vara på väg igen. Det skriver vulkanologen Marc-Antoine Longpré i en kommentar i tidskriften Science. 

År 2017 registrerades en rad små skalv i vulkanen. Sedan blev Cumbre Vieja stilla igen under två och ett halvt år. Men under slutet av 2020 uppmättes återigen ökad aktivitet och ett flertal mindre skalv registrerades. Efter det höll sig Cumbre Vieja tyst i ytterligare ett halvår. 

Skarp förändring 8 dagar innan 

Bara åtta dagar före det stora utbrottet ändrades plötsligt aktiviteten radikalt. Flera hundra småskalv skedde dagligen nära vulkanens yta. Marken runt vulkanen började deformeras och några dagar innan utbrottet startade visste man med relativt stor säkerhet att det skulle komma. 

–Det här visar att systemen för övervakning blivit bra. Man hann evakuera redan innan utbrottet kom igång, säger seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet.  

Tidig förberedelse nödvändig 

Ingen har dött i vulkanutbrottet men det har orsakat enormt stor materiell förödelse och 6400 människor tvingades lämna sina hem.  

–Vulkanen började förbereda sig redan fyra år innan, det ser vi nu. Att det bara var åtta dagars intensiv aktivitet före utbrottet är oväntat kort tid för den här typen av vulkan, säger Björn Lund, som menar att detta visar att samhällen i vulkaners närhet kan behöva förbereda sig i mycket god tid. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.