Foto: Ingvar Karmhed/TT

WHO: Ät hälften så mycket socker

Uppdaterad
Publicerad

Vuxna borde halvera sitt sockerintag, säger Världshälsoorganisationen (WHO) i nya rekommendationer. Det ska helst inte utgöra mer än fem procent av det dagliga näringsintaget.

2002 kom WHO med sin senaste sockerrekommendation, där de angav att män borde få i sig max 70 gram socker om dagen och kvinnor 50 gram. Det blir ungefär tio procent av den rekommenderad dagligt intag av kalorier.

Men nu vill de alltså halvera den mängden till fem procent, skriver BBC.

Förändringen är ett försök att komma åt ökande problem med fetma och dålig tandhälsa.

Livsmedelsverkets rekommendationer följer i dag WHO:s och ligger på tio procent av energimängden om dagen. Enligt myndighetens senaste undersökning av svenskars matvanor äter 40 procent av svenskarna mer socker än så.

”Vi har gjort det normalt att vara överviktig”

En studie på övervikt från förra året visar att även om socker inte direkt orsakar fetma går de som får i sig mycket socker ofta upp i vikt, då söta produkter inte ger tillräcklig mättnadskänsla.

Efter WHO:s nya rekommendationer efterlyser en ledande läkare i Storbritannien att landet ska införa sockerskatt.

– Vi har gjort det normalt att vara överviktig. Jag är rädd för att våra barns generation kommer att få ett mer begränsat liv än mina föräldrars generation, säger doktor Sally Davies till BBC.

Sockerfakta

  • Mat och dryck med mycket socker ger mycket energi men lite näring.
  • Äter man mer socker än så är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer energi än man gör av med.
  • Socker ökar också risken för karies.
  • Drycker sötade med socker ökar risken för övervikt hos barn, men man kan inte se något samband med socker från andra källor och vikt hos barn.
  • Forskning visar att drycker sötade med socker kan öka risken för typ 2-diabetes hos vuxna.
  • Nyckelhålsmärkt bröd, flingor, müsli och yoghurt innehåller mindre socker.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.