WHO: Cancerfallen ökar i alarmerande takt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nya cancerfall runt om i världen väntas öka från 14 miljoner per år till 25 miljoner per år på bara 20 år, visar en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO.

Rapporten ”World Cancer Report” är sammanställd av WHO:s internationella organ för cancerforskning och tecknar en mörk bild av framtiden.

Bland annat framhåller forskarna att världen inte kommer att kunna bota sjukdomen i tillräckligt snabb takt, utan istället måste satsa på att förebygga uppkomsten av den.

Riskfaktorer som nämns är alkohol, övervikt och fysisk inaktivitet.

Vidare visar man att de flesta cancerfallen väntas drabba människor i låg- och medelinkomstländer, även om också rika länder kommer att tyngas av allt högre sjukvårdskostnader i cancerns kölvatten, rapporterar The Guardian.

Kraftig ökning

På fyra år har antalet cancerfall globalt ökat från 12,7 miljoner 2008, till 14,1 miljoner 2012, då 8,2 miljoner avled i sjukdomen.

Rapportens författare nämner två typer av cancersjukdomar.

Dels sådana orsakade av infektioner, till exempel livmoderhalscancer där avsaknaden av HPV-vaccin i fattiga länder stadigt ökar förekomsten, dels sådana orsakade av livsstilsfaktorer som tobak, alkohol, processad skräpmat och brist på fysisk aktivitet.

Lungcancer är den vanligast förekommande och dödligaste cancerformen bland män och bröstcancer den vanligaste samt dödligaste bland kvinnor.

Tarm-, prostata- och magcancer är andra vanliga diagnoser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer