Foto: TT

WHO: Rökning kostar tusen miljarder dollar – varje år

Uppdaterad
Publicerad

Rökning kostar global ekonomi den knappt greppbara summan av över 1.000 miljarder dollar varje år. Detta enligt en studie som Världshälsoorganisationen WHO och Nationella cancerinstitutet i USA presenterar, 2030 kommer två miljoner fler människor dö under ett år, jämfört med i dag.

Det är en svindlande siffra, cirka 9.000.000.000.000 (nio tusen miljarder). I svenska kronor räknat är det ungefär så mycket som människors anvädning av tobak kostar i hela världen – varje år. Det framgår av WHO:s studie som gjorts i samarbete med USA:s nationella cancerinstitut.

Det handlar om tokabsrelaterade dödstal, sjukvårdskostnader och förluster i produktivitet som globalt uppgår till över tusen miljarder amerikanska dollar, enligt WHO-studien.

Tobak – en dyster prognos för 2030

I rapporten presenteras en dyster prognos för framtiden. Antalet personer som dör varje år, på ett eller annat sätt kopplat till tobak, beräknas stiga från cirka sex miljoner i dag till runt åtta miljoner människor år 2030.

Över 80 procent av alla tobaksrelaterade dödsfall kommer att äga rum i låg- och medelinkomst-länder (så kallade LMIC-länder), skriver nyhersbyrån Reuters.

Enligt hälsoexperter är också användningen av tobak den enskilt största förebyggesbara dödsorsaken i världen, globalt sett.

Totala antalet rökare stiger

Trots att rökning minskar i världen stiger det totala antalet rökare. Kostnaderna väntas fortsätta öka, men regeringar har inte gjort mycket för att minska rökningen.

”Regeringars rädsla för att tobakskontroll kan få en negativ ekonomisk effekt rättfärdigas inte av bevisen. Vetenskapen är tydlig; tiden för handling är nu”, står det i rapporten.

Världens regeringar har lagt mindre än en miljard dollar på tobakskontroll under 2013 och 2014, enligt en uppskattning från WHO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer