Orangutanger minskar oroväckande i antal när deras livsmiljöer försvinner. I Sverige är sånglärkan ett av de djur som håller på att försvinna i Sverige. Arkivbild. Foto: AP/TT

WWF: Skrämmande minskning i världens djurbestånd

Uppdaterad
Publicerad

En ständigt växande matproduktion och svällande efterfrågan på jordens resurser har orsakat ett massiv minskning i globala djurbestånd, varnar Världsnaturfonden (WWF).

Världen ser många av sina djurbestånd minska kraftigt och i snitt var minskningen mellan 1970 och 2014 hela 60 procent, uppger WWF i sin rapport Living Planet Report som kommer ut varannat år.

I rapporten varnar gruppen för en skrämmande minskning i världens artmångfald, och uppmanar politiker att sätta upp nya mål för hållbar utveckling.

– Det beror väldigt mycket på de massiva skogsavverkningarna. Generellt beror minskningarna på att livsmiljöerna försvinner, men även på att vi exploaterar arter genom exempelvis jakt, säger Olle Forshed, naturvårds- och tropikskogsexpert på WWF, till nyhetsbyrån TT.

Mångfald som minskar

Rapporten pekar på att många arter försvinner i oroande takt. Vad rapporten däremot inte beskriver är att sex av tio ryggradsdjur i naturen har dött under perioden, ett intryck man kanske kan få av en del medierapportering.

Att rapporten egentligen handlar om något helt annat har tidigare uppmärksammats av vissa medier, när tidigare utgåvor av rapporten lagts fram. Och i år av exempelvis BBC och Vox.

Undersökningen och det Living Planet Index som ligger bakom den tittar nämligen på minskningar i varje art, och gör sedan ett globalt genomsnitt.

Den tittar inte på minskningar i det totala antalet enskilda djur på planeten. Att tänka sig att alla ryggradsdjur samlas och sextio procent sedan dödas under 44 år stämmer inte.

När rapporten publicerades 2016 beskrev tidskriften Nature också vissa tvivel kring metodologin.

Räknar på globalt snitt

Det beror på att en förändring i arter med extremt få individer, sådana som är i princip utrotningshotade, trots allt inte påverkar det totala antalet i stor utsträckning. Däremot innebär det en stor påverkan på en minskning som bygger på procentuella genomsnitt.

Som ett tankeexempel kan man tänka sig att man bara tittade på två arter: en sorts apor där det bara finns två i hela världen, och en sorts fåglar där det finns femtio.

Om en av varje dör så kommer det att minska antalet apor med hälften (50 procent), medan antalet fåglar minskar med två procent. Lägger man ihop det och delar med två så får man en genomsnittlig minskning på 26 procent, trots att det totala antalet djur ”bara” minskat från 52 till 50.

”Det tidigare av de två är vad Living Planet Index handlar om: hur mycket enskilda arter växer eller minskar”, skriver Robert Cuffe, statistikchef på BBC i deras exempel (som dock utgår ifrån grodor och pandor).

”Det krävs omställningar”

Så räknar också WWF, och måttet ska främst ses som en indikation på minskande mångfald i naturen – vilket är nog så allvarligt.

– Det positiva är att många av åtgärderna som behövs för att förbättra den biologiska mångfalden är samma åtgärder som behövs för att minska utsläppen och nå de globala hållbarhetsmålen. Vi måste tänka till hur vi producerar och konsumerar. Jag tror absolut att vi kan klara detta, men då krävs det omställningar, säger Vicki Lee Wallgren, chef för skog och arter på WWF, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.