Yngre vänster och äldre höger

Uppdaterad
Publicerad

Det finns frågor där åsikterna tydligt går isär mellan äldre och yngre medborgare. En jämförande analys från Göteborgs universitet visar till exempel att äldre personer är väsentligt mer positiva till förbud mot slöjor, stöd till glesbygden och höjda skatter.

Generellt följer specifika politiska sakfrågor inga tydliga ålderslinjer, men samtidigt tenderar svenskarna att glida något mer åt höger ju äldre de blir. Det är slutsatsen Henrik Ekengren Oscarsson, professor vid statsvetenskapliga institutionen drar av sin jämförande analys kring skillnader och likheter mellan äldre och yngre svenskars politiska åsikter, kunskaper och värderingar.

Fler friskolor och stöd åt glasbygden

I ett tiotal av de 57 undersökta sakfrågorna kunde man se tydliga åldersamband. Störst skillnader fanns i frågor som rörde förbud mot slöjor på allmän plats, stöd till glesbygden, höjd skatt hellre än minskad service och ett återinförande av den allmänna värnplikten. Här kunde man se att äldre var mer positiva än yngre. Yngre å andra sidan var mer positiva till sänkt alkoholskatt, fler friskolor, avkriminalisering av fildelning och privat äldreomsorg.

– Det finns visst fog för att Churchill hade rätt när han konstaterade att om man inte är till vänster när man är ung har man inget hjärta, och är man inte till höger när man blir äldre har man ingen hjärna. Men det gäller främst när vi studerar stödet för politiska partier. När det gäller konkreta sakfrågor är sambandet inte särskilt stort, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Hälsan prioritet för äldre

Det fanns inga större skillnader i ålder när det gäller synen på grundläggande mänskliga värden och mönstren är mycket lika i samtliga generationer. Unga värderar dock i större utsträckning självförverkligande, ett liv fullt av njutning och lycka, där äldre håller hälsan, en värld i fred och landets säkerhet viktigare.

– Forskningen om grundläggande värderingar har lärt oss att värderingsmönstren är mycket likartade i alla generationer och värderingsskillnader mellan yngre och äldre är stabila över tid. Sammantaget är de systematiska värderingsförskjutningar som ägt rum under perioden 1986-2008 mycket få, mycket små och mycket långsamma, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Analysen utgår från SOM-undersökningarna som genomförts på ett representativt urval av svenska befolkningen sedan 1986.

Annelie Larsson

SVT Vetenskap

Vad är SOM-undersökningarna?

Varje år genomför SOM-institutet en mängd olika och oberoende undersökningar ? nationellt, regionalt och lokalt ? för att studera förändringar i svenska folkets attityder och beteenden, och varför dessa förändringar sker. Med ett kvartsekel i forskningens tjänst har SOM-institutet samlat en unik mängd jämförbara data om och analyser av den svenska befolkningen, ofta med tidsserier som går tillbaka till 1986, startåret för undersökningarna.

Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.