Om man gör som de här kvinnorna, i Kongo-Brazzaville, och väljer att konsumera grönsaker i stor utsträckning så kan det få positiva effekter för den psykologisk hälsa. Foto: TT

Diet och depression hänger ihop

Uppdaterad
Publicerad

En ny stor studie visar att bättre psykologisk hälsa kan kopplas till dieter med mindre kött. – Eftersom hjärnan är ett så fettrikt organ så kan fettet vara av särskild betydelse, säger svenske professorn Tommy Cederholm.

Det är spanska forskare som nu presenterar resultatet av ett långt forskningsprojekt kring dieternas koppling till vår mentala hälsa. Undersökningen, som innehåller över 15.000 försökspersoner visar att de personer inom gruppen som höll sig till en så kallad medelhavsdiet eller dieter med tonvikt på vegetarisk kost klarade sig bättre från depression än dem som inte ändrade sina matvanor.

– Vi ville förstå vilken roll föda spelar för mental hälsa. Alla de dieter vi tittat på är sammankopplade med fysiska hälsofördelar och nu kan vi se att de även kan ha en positiv effekt på vår mentala hälsa, säger Almudena Sanchez-Villegas, huvudforskare i projektet.

– Det finns ganska många studier som visar att vad vi äter för typ av fett påverkar vårt humör. Det är rimligt att tro att den dominerande typen av fett i de här hälsosamma dieterna säkert har en viktig betydelse för hur man mår mentalt, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet och åsyftar bland annat de fleromättade omega-3-fettsyror som ofta förekommer i dieterna i fråga.

Rätt av vissa näringsämnen

– Det påverkar hjärnans signaleringsvägar och annat i hjärnan. Sannolikt är det så att cellernas förmåga att tala med varandra förändras på ett sätt som är bra för hur man mår, fortsätter han.

Forskarna visade också att en tröskeleffekt fanns i sambandet: De som höll sig till dieterna i någorlunda utsträckning hade i princip samma risk att drabbas av depression som de som strikt höll sig till dieterna.

Något som kan tyda på att den positiva effekten inte nödvändigtvis kommer av vad man inte äter, utan snarare av att man får i sig rätt mängd av vissa näringsämnen.

Studiens huvudförfattare har tidigare i år publicerat en rapport med dietära rekommendationer för att förebygga depression, i vilken hon förespråkar ett högre intag av frukter, grönsaker, nötter och andra matvaror som innehåller fleromättade omega-3-fettsyror.

Kombinationen är viktigast

Vad studien inte visar är ifall det är dieten i sig som ger de skyddande effekterna eller om depression kan påverka matvanor. Det är alltså viktigt att inte dra några förhastade slutsatser, något som forskarna själva också påpekar.

– Man kan inte säga det utifrån epidemiologiska observationsstudier som den här. För det krävs interventionsstudier. PREDIMED är en annan jättestor spansk studie, som i första hand riktade sig mot att förebygga hjärtinfarkt, men i den har man också gjort andra analyser, bland annat av kognition. Då kunde man se att kognitionen och alltså hjärnans funktioner i det avseendet förbättrades av kostförändringar, säger Cederholm.

Proppa i sig omega-3 räcker inte

Samtidigt som Tommy Cederholm framhåller att fleromättade fettsyror verkar spela stor roll för hjärnans funktion så påpekar han att det inte är värt det att förvänta sig att slippa depression bara genom att proppa i sig omega-3-tillskott.

– Jag tycker att man ska vara ödmjuk och framhålla att det är kombinationen som spelar roll. Men just eftersom hjärnan är ett så fettrikt organ så kan fettet vara av särskild betydelse.

Studien har heller inte tagit hänsyn till en del sociala och socioekonomiska aspekter såsom civilstatus eller arbetssituation, eftersom att man menar att de inte påverkar resultatet nämnvärt.

Studien publiceras i tidskriften BMC Medicine.

Fakta/Studien

  • Materialet för studien inhämtades från S.U.N.-projektet som påbörjades redan 1999, och bestod av frågeformulär som deltagarna själva fått fylla i.
  • Av de 22.045 som i juni 2014 fortfarande ingick i projektet valdes 15.093 personer ut, bland annat baserat på om deras dagliga kaloriintag låg inom bestämda intervall eller inte.
  • Man påpekar i studien att urvalsgruppen inte kan ses som representativ för den spanska befolkningen eftersom att den är begränsad till universitetsutbildade spanjorer utan tidigare diagnostiserad depression.
  • Även de som tidigare diagnostiserats med klinisk depression uteslöts ur studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.