Hör hur extremvärmen känns – och om människorna som får hjälp att fly värmen. Foto: SVT

Cody flyr hettan: ”Det bränner när man andas”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals dog när extremhettan slog till mot Nordvästra USA och Kanada. Nu drar värmen österut, och i Idaho förbereder man sig på det värsta.

– Det är obekvämt och bränner när man andas, säger Cody Newsom.

Han är en av det hundratal personer som flytt undan extremhettan in i ett av de avkylningscenter som delstaten Idaho öppnat upp. Bibliotek, kyrkor och kongressalar har förvandlats till sällskapsrum med vätska, mat och framförallt klimatanläggning.

Upp mot 40 grader – i skuggan

Utanför, i delstatshuvudstaden Boise är det för fjärde dagen i rad tresiffriga grader utomhus, i Fahrenheit. Räknat i Celsius har temperaturen varierat mellan 38 och 40 grader – i skuggan. Äldre rekommenderas att hålla sig inomhus, och räddningstjänsterna är på helspänn på grund av den stora risken för skogsbränder, flera rasar redan i delstaten.

I Boise har man öppnat upp en rad avkylningscenter. Det har behövts, säger Miranda Jay, volontär på ett av dem. Flera gånger har man tvingats ringa nödnumret.

– Deras kroppar förlorar förmågan att kyla ner dem. De blir desorienterade, väldigt förvirrade och extremt uttorkade. En kvinna spydde okontrollerat, och behövde såklart medicinsk hjälp. Men vi är här för att försöka förhindra sådana situationer.

Cody Newsom känner igen beskrivningarna. Som hemlös har han inte kunnat undvika värmen och hans rödbrända armar och axlar vittnar om alldeles för många timmar i solen. 

– I vanliga fall brukar man kunna vara ute i någon timme eller två, men nu bränner det inom fem eller tio minuter.

Meteorologen: ”Extraordinärt”

Värmen i Idaho väntas hålla i sig i minst en vecka, något som är unikt, enligt Jay Breidenbach, meteorolog vid USA:s vädermyndighet National Weather Service.

- Varje år har vi enstaka dagar där temperaturen kommer upp i 38 grader. Men det här extraordinärt på grund av både sin storlek, där värmen drabbat hela nordvästra USA och västra Kanada, och på grund av sin magnitud, där vi mätt uppemot 47 graders värme. 

Hur har det påverkat området kring Boise?

- Det är extremt och har framförallt stor påverkan på människor. Men vi ser också hur efterfrågan på el exploderat, när människor vill kyla ner sina hem, och det stressar vårt elsystem. Till och med här på myndigheten kommer vi nu börja använda oss av dieselgeneratorer i stället för el, för att spara på strömmen, säger Breidenbach. 

Han säger också att Idaho framöver kommer få vänja sig vid fler sådana här värmeböljor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.