Betong fasaderna längs husen klarade inte av de kraftiga jordskalven. Allra värst drabbades Lombok. Foto: /Adek Berry,TT

”Vi hjälptes åt att bära de döda kropparna”

Uppdaterad
Publicerad

Jordskalvet i Indonesien som krävde över 300 människors liv påverkade även ön Gili Trawangan. Philip Christoff, boende på ön, befann sig på ett nudelställe när det värsta skalvet drog igång. – Det dröjde inte så länge innan vi alla hjälptes åt att organisera och hjälpa de skadade och bära bort de döda kropparna, säger han.

Jordskalvet som drabbade norr om öarna Lombok och Bali i Indonesien drabbade även ön Gili Trawangan där svenske Philip Christoff befann sig på plats.  

– Marken rörde sig, elen släcktes och betongväggar rasade, berättar Philip Christoff som har bott på ön i fyra år.

Philip Christoff jobbar som teknisk dykinstruktör och befann sig på ett nudelställe när jordskalvet drog igång.  

– Det är svårt att återberätta exakt vad som hände där och då, minnet är suddigt. Folk sprang åt olika håll, några in mot mitten av ön och några mot stranden, säger han.   

Han fortsätter berätta att han hade känt något som han i efterhand nu vet var ett förskalv, som inte påverkade ön i princip alls, men det värsta skalvet kom senare.  

Cyklade efter utrustning

– I och med min utbildning så är man beredd på olika kritiska situationer, jag var ganska direkt beredd på att springa ut och hjälpa till, säger han. 

Philip Christoff, tillsammans med sina dykarkollegor, hjälpte läkare och lokalbor att snabbt bygga upp en barriär där de kunde lägga de döda kropparna som hittats och byggde även en barriär där de hjälptes åt att ta emot skadade personer. Philip Christoff och en vän cyklade ut till olika kliniker och hämtade utrustning som kunde vara till nytta för läkarna och räddningspersonal som befann sig på platsen.  

– Det är ju traumatiskt såklart, men i efterhand så känner jag en värme över hur otroligt hjälpsamma människor har varit, vi har alla hjälpts åt, fortsätter han.  

Kaos runt båtarna

Philip Christoff berättar att människor försökte klättra upp längs sidorna på båtarna som kom i land då många ville fly snabbt. Det hjälptes åt att bilda led med människor för att förhindra kaoset och så att de som var i de allra mest kritiska förhållandena kunde komma iväg till sjukhuset först. 

– Vi blev oroliga över att folk skulle skada sig när det försökte tvinga sig på båtarna, säger han.  

Idag är läget under kontroll berättar Philip Christoff. Elen är redan påslagen, vattnet stängs av och på då det fortfarande är sprickor i ledningarna men de som är kvar på ön mår bra och hjälps åt att bygga upp ön som det var innan.  

– Lokalborna på Gili Trawagan är ekonomiskt beroende av turister, så de är väldigt måna om att bygga upp stället till det normala så fort som möjligt, säger Philip Christoff.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.