Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför införs inte vaccinpass på restauranger redan nu? Hör finansminister Mikael Damberg (S) i Ekonomibyrån. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Seniorekonomen: Skruvat ner mina förväntningar

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till jul har pandemin tagit fart igen, med larm om massavbokningar och nya restriktioner. Det osäkra läget har fått seniorekonomen Robert Bergqvist att sänka sina prognoser för den ekonomiska tillväxten.

– Jag har börjat skruva ned förväntningarna på de ekonomiska utsikterna, säger han i Ekonomibyrån.

Världens ekonomier återhämtade sig starkt under hösten, när smittspridningen minskade och länder öppnade upp.  

Svensk BNP väntas öka med närmare 5 procent i år, jämfört med 2020.   

– Vi bedömer att arbetslösheten håller på att gå ner, och när man tittar tillbaka i historieböckerna var 2021 ett riktigt bra år för svensk ekonomi, säger Robert Bergqvist i Ekonomibyrån.   

Men nu har smittspridningen tagit fart igen. Förra veckan införde Folkhälsomyndigheten nya åtgärder, och presenterade tillsammans med regeringen en trestegsraket av ytterligare restriktioner som kan införas om läget förvärras.  

”Raset tilltar för varje dag” 

Detta fick den redan coronadrabbade restaurangbranschen och nöjesindustrin att larma om massavbokningar av julbord. Branschorganisationen Visita har sett ett brant ras i försäljning sedan mitten av november, när Folkhälsomyndigheten först började prata om vaccinbevis.   

– Raset tilltar för varje dag och vår bedömning är att det kommer fortsätta neråt de kommande veckorna eftersom det är de absolut största ”julbordsveckorna”, skriver Visitas presschef Jonas Partheen i ett mejl till Ekonomibyrån.  

”Vi började anpassa oss själva”  

Det rådande läget har också fått ekonomen Robert Bergvist att sänka sina ekonomiska prognoser. Något hade börjat hända i samhället redan innan de nygamla råden om att hålla avstånd och munskydd i kollektivtrafiken infördes skarpt.  

– Jag tyckte mig se att vi började anpassa oss själva. Det får inte bli för mycket psykologi. Jag har börjat skruva ned förväntningarna på de ekonomiska utsikterna.   

De stora stödpaketen från stater och centralbanker har varit viktiga för den ekonomiska återhämtningen, enligt Bergqvist som också ser att svenska statsfinanser klarar att stötta drabbade verksamheter igen.   

- Sverige har ganska låg statsskuld så vi kan dra på ordentligt.  

”Tar höjd för en sämre situation” 

Regeringen har skickat ut ett förslag om att utvidga användningen av vaccinationsbevis, så att det omfattar även restauranger och gym.

– Om vi tar i med ytterligare åtgärder är vaccinpass något vi kommer att prioritera. Vi tar höjd för en sämre situation, så vi är förberedda att göra det, säger finansminister Mikael Damberg till Ekonomibyrån.  

Men det är smittoläget som avgör om, eller när, det blir aktuellt.  

– Nu har vi sagt att restauranger fortfarande kan bedriva sin verksamhet om det inte är trängsel, det är ännu mindre inskränkande för deras verksamhet än ett krav på vaccinbevis.

Missa inte Ekonomibyrån: God jul, då, på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekonomibyrån

Mer i ämnet