Bonden Clas Rydberg är en av dem som drabbats av vildsvinsskador i jordbruket. Foto: Robin Persson, SVT.

Vildsvin ett miljardproblem för svenskt jordbruk: ”Blir inget kvar att tröska”

Uppdaterad
Publicerad

Många svenska bönder drabbas av vildsvin som bökar upp odlingsmark och äter upp grödor.

Enligt en handlingsplan från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, handlar det om skador för 1,1 miljarder kronor per år.

– Jag börjar mer och mer fundera på om man ska stängsla in hela gården, säger lantbrukaren Clas Rydberg som drabbats hårt av vildsvinsskador på sin mark.

Den svenska vildsvinsstammen ökar i hela södra Sverige och orsakar problem för många lantbrukare som drabbas av nedtrampade fält och uppätna grödor.

En av dem som drabbats är bonden Clas Rydberg som driver ett familjejordbruk mellan Katrineholm och Nyköping, där han bland annat odlar spannmål. Han uppskattar att omkring tio procent av en full skörd går till spillo på grund av vildsvinsskador.

– Jag börjar mer och mer fundera på om man ska stängsla in hela gården. Om jag inte är ute och bevakar fälten på somrarna så blir det hundraprocentiga skador på vissa åkrar, det blir ingenting kvar att tröska, säger han.

Konsekvenser för livsmedelsproduktionen

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, pekar ut problemet i en ny rapport och menar att kostnaderna för viltsvinsskador i jordbruket uppgår till 1,1 miljarder kronor per år. Siffrorna kommer från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och är baserade på hur stor vildsvinsstammen var 2015. Problemet riskerar även att få stora konsekvenser för den svenska livsmedelsproduktionen.

– Skadorna är väldigt svåra för den enskilde jordbrukaren. Vildsvin är också svåra att jaga. De är nattaktiva och förökar sig väldigt fort, säger Anders Wetterin, expert på jakt- och vilt inom LRF.

För att minska problemet vill LRF att vildsvinsjakten ökar och att utfodringen av vilt i skog och mark regleras. Man trycker även på att den nuvarande jaktlagstiftningen från 1987 måste ses över.

Förändring i lagen måste utvärderas

Svenska Jägareförbundet är eniga med LRF om att vildsvinen orsakar problem och att stammen måste regleras.

Anders Nilsson, som jobbar som biträdande riksjaktsvårdskonsulent på Jägareförbundet, menar dock att flera förändringar i jaktlagstiftningen redan har gjorts och att man nu måste utvärdera resultatet av detta. Samtidigt trycker han på vikten av att vildsvinen måste jagas på ett etiskt försvarbart sätt.

– De former som vi använder måste vara schyssta. Vi kan inte bete oss som svin mot vildsvinen, säger han.

Vildsvinsskadorna per län

En skattning av vildsvinsskadorna per län år 2015 i miljoner kronor:

Västra Götaland: 217

Skåne: 115

Kalmar: 93

Östergötland: 91

Halland: 89

Uppsala: 88

Örebro: 76

Värmland: 67

Stockholm: 51

Jönköping: 48

Västmanland: 47

Södermanland: 35

Blekinge: 32

Dalarna: 30

Kronoberg: 29

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.