En soldat ur den kurdisk-arabiska alliansen SDF, som bekämpar IS, vandrar längs en gata i Tabqa i samband med att staden befriades från terrororganisationen under maj. Foto: TT

”Vilka människor som helst är bättre än IS”

Uppdaterad
Publicerad

I över tre år har människorna i Raqqa levt under terrororganisationen Islamiska statens (IS) förtryck. Den kurdisk-arabiska alliansen SDF som bekämpar IS har nu börjat närma sig och för invånarna spirar hopp. Samtidigt finns rädsla inför vad som ska komma när IS är borta.

– Om Gud vill kommer kriget att ta slut och livet återgå till det normala, säger Ammar som lever med sin hustru och dotter i den ockuperade staden.

Staden Raqqa i norra Syrien, som av IS utropats som terrororganisationens huvudstad, har sedan januari 2014 helt varit under IS-kontroll. En av invånarna, som av rädsla för repressalier inte vill uppge sitt namn – vi kan kalla honom Ammar – ger i en exklusiv intervju för SVT Nyheter insyn i det ockuperade Raqqa – en plats där infrastruktur och daglig tillvaro fallit sönder under IS styre.

– Vi har ingen el och vattnet kommer och går. Ibland har vi vatten en halv dag men det når inte upp till våningarna högst upp. För en tid sedan var det brist på livsmedel. Nu finns mat att köpa, men priserna är skyhöga. Ett paket med 12 flaskor vatten kostade förut 350 syriska lira, men kostar nu 2.000 syriska lira. Medicinsk utrustning har flyttats till andra IS-områden.

Syrienkriget

Liksom handeln med livsmedel har också arbetsmarknaden kollapsat.

– Man kan bara jobba för IS, men då måste man ansluta sig till dem och då kan man bli skickad ut i strid när som helst. Det finns heller inga skolor och min dotter missade skolan, även förra året. Min fru är lärare men kan inte jobba. Det finns privata skolor men de är under IS kontroll, och de kan bli bombade.

LÄS MER: Habib flydde – återförenades med sin familj

”Törs inte prata fritt”

Ammar själv, som är i medelåldern, jobbade tidigare som laboratorietekniker men har inte arbetat sedan IS intåg.

– Vi tackar Gud att vi får stöd från våra släktingar utomlands. Det är bara de med släkt i andra länder som klarar sig eftersom det inte finns några jobb här.

Vanliga telefoner fungerar inne i staden, men det finns inget mobilnät. Än värre är det med internet.

– Internet kontrolleras av IS. Man kan använda internetcafé men där törs man inte prata fritt. IS:s säkerhetsfolk kan dyka upp när som helst och kontrollera dina meddelanden på mobilen.

För IS gäller det att hela tiden se till att människor är rädda för dem.

– IS börjar gripa människor när läget är lugnt och de ser att människor slappnar av. De avrättar ibland två eller tre personer för att visa folk att IS är kvar vid makten. De har en hemsk säkerhetspolis. Jag minns en gång förra Ramadan då en person hade åkt taxi och kommenterat IS inför taxiföraren. Det visade sig att föraren tillhörde säkerhetsstyrkorna och mannen avrättades.

LÄS MER: #Syrien200 – möt 200 människor som flytt

Svårt att fly

Sedan kriget bröt ut i Syrien går det inte längre att resa obehindrat. Regimen, oppositionen och IS och andra jihadistgrupper kontrollerar olika delar av landet. Att ta sig från en plats till en annan kräver smuggling och mutor.

– Varje region är som en egen stat. De som är kvar i Raqqa nu är de som inte kan lämna Raqqa. Var ska vi ta vägen? Jag, min fru och dotter har ingenstans att ta vägen. Vi kan inte ta oss till regimkontrollerade områden och inte till IS-områden heller.

Ett alternativ för familjen är att fly till Idlib, en provins i västra Syrien, belägen 27 mil bort från Raqqa. Under normala förhållanden skulle sträckan ta fyra timmar med bil. Nu är det betydligt svårare.

– För att ta oss till Idlib måste vi bli utsmugglade och sedan ta oss till SDF:s områden, men där sätter de folk i läger i en vecka eller tio dagar under dåliga förhållanden, har vi hört.

IS väntar invasion

Men belägringen kommer inte vara för evigt. Den kurdisk-arabiska alliansen SDF som bekämpar IS i Syrien har närmat sig Raqqa sedan november förra året, och är nu fyra kilometer utanför. Slutet för terrorns grepp närmar sig, det vet både lokalbefolkningen och IS. Flera av gatorna i Raqqa ligger öde. I staden finns också andra tydliga tecken på att IS förbereder sig inför alliansens intåg. Terrororganisationen ska ha grävt tunnlar och vissa gator är barrikaderade med sandsäckar.  

Det sägs att delar av terrororganisationen har börjat ge sig av. En person som flydde mot Idlib berättade att IS-medlemmar tar sig ut genom att betala mutor vid vägspärrarna. Dock tros 3.000-4.000 IS-krigare fortfarande befinna sig i staden, enligt uppgifter från den amerikanska armén, uppger Reuters.

– Vi hörde att IS-krigarna fått order att evakuera sina familjer till andra regioner. De skulle sedan komma tillbaka och strida men de kommer inte tillbaka.

”De som kunde fly har gjort det”

Enligt Ammar välkomnar människor SDF att befria staden. Men samtidigt finns rädslan för att många kommer att dö under striderna.

– De som kunde fly har gjort det. De betalade 200, 300 eller 400 dollar för att kunna lämna staden. För en hel familj kunde det kosta 1.500 dollar. De flesta har flytt och de som är kvar är mycket oroliga.

Men för den som lyckas fly väntar andra problem. Det går rykten om att kurdiska styrkor griper människor sedan de misstänks för att vara förtäckta IS-medlemmar.

– De sätts i läger i en vecka eller tio dagar under förnedrande förhållanden. Jag känner människor som förnedrats för att de misstänktes tillhöra IS trots att de flydde från IS. Hur kan de göra så och kalla sig demokratiska?

Blandade känslor inför framtiden

Även om Ammar hyser visst hopp om framtiden är han också orolig för hur det ska bli när IS är borta.

– Om Gud vill kommer kriget att ta slut och livet återgå till det normala. Vilka människor som helst är bättre än IS. Om Gud vill blir det inte problem mellan de nya styrkorna och Turkiet. Turkiet vill också komma till Raqqa men de vill inte samarbeta med de kurdiska styrkorna i YPG. Jag hoppas att det inte blir nya problem. Det som också skrämmer oss är att IS använder sig av mänskliga sköldar. Det har vi hört från Mosul. Men om Gud vill kommer framtiden att bli bättre om väststyrkorna kommer, för de är bättre än extremisterna. Folk har lidit så mycket och vill bli av med dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet