Foto: TT

Volvo: Vi betalar inte tillbaka

Publicerad

Volvo kommer inte betala tillbaka miljardstödet till korttidspermitterade, trots att vinsten tredje kvartalet blev sju miljarder. Det beskedet gav VD Martin Lundstedt när han presenterade Volvos delårsresultat idag.

Volvo är ett av de bolag som fått mest permitteringsstöd av alla i Sverige. När fabrikerna stod stilla var 20 000 anställda hemma. Totalt har bolaget fått drygt 1,3 miljarder kronor av svenska staten för korttidspermitteringar.

Men idag visade sig vinsten rejält bättre än väntat. Och frågan om att betala tillbaka kom upp redan i morse då en aktieanalytiker frågade om det inte vore klokt att betala tillbaka permitteringsstödet.

– Svaret är nej. Vi kommer inte göra det, sa Martin Lundstedt.

Han kallade aktieanalytikerns fråga för populistisk.

Enligt Martin Lundstedt skulle situationen vara mycket värre om det, som i finanskrisen, inte fanns statligt permitteringsstöd.

– Permitteringsstödet kom till för att undvika stora uppsägningar i Sverige, göra villkoren konkurrenskraftiga jämfört med fabriker i andra länder, och att kunna återstarta ekonomin snabbt. Både vi och facket tycker det har fungerat bra för Volvo, säger Martin Lundstedt till SVT.

Möjligt att kalla till extrastämma

Efter SVTs granskning i våras som visat att flera stora börsbolag delade ut pengar till aktieägarna och samtidigt räknade med permitteringsstöd, blev det förbjudet med utdelning för företag som samtidigt får stödet.

Men om Volvo betalar tillbaka stödet skulle det bli möjligt att kalla till extrastämma och göra aktieutdelning redan i år. Innan krisen hade Volvo planerat att dela ut 27 miljarder till aktieägarna i år.

Borde ni inte betala tillbaka för att kunna dela ut till aktieägarna?

– Styrelsen la fram förslaget när vi var mitt i pandemin. Sikten framåt var noll när besluten togs. Då var det klokt att bibehålla den starka finansiella ställningen. Nu kommer styrelsen jobba fram ett förslag om utdelning till stämman i april, säger Martin Lundstedt.

Men Tillväxtverket överväger nu att inte tillåta utdelning nästa år heller om man fått stöd i år. Det skriver Dagens Industri idag.

– Jag fick den informationen nu på morgonen. Vi får följa den diskussionen och när det är klarlagt får vi återkomma, säger Martin Lundstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.