Foto: Naina Helén Jåma/TT

Wallström: ”Vi måste agera humanitärt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inga skyldigheter, men däremot många möjligheter, att hjälpa de barn till svenska IS-föräldrar som befinner sig i flyktingläger i Syrien. Det menar Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

– Vi måste ju agera humanitärt. Hjärtat brister hos alla som ser barn som lider på det här sättet, säger hon.

– Vi tror ju inte på ”arvssynden” och därför är det en självklarhet att vi ska försöka hjälpa barn om vi har möjlighet till det, tillägger Wallström.

Samtidigt menar hon att hjälpen måste ges på ett sätt som upplevs som rättvist och korrekt.

– Vi måste även respektera folkrätten och se till att vi gör det på ett sätt som är i enlighet med existerande lagar och regelverk. Därför försöker vi ta reda på så mycket som möjligt om den här situationen. Den här frågan berör inte bara Sverige, utan andra länder också, säger hon.

De akuta behoven viktigast

För tillfället är det allra viktigaste att se till att barnens grundläggande behov möts, menar utrikesministern.

– Mat och mediciner måste komma fram till dem. Människor ska inte behöva svälta. Därför har vi fortlöpande kontakt med myndigheter och har skjutit till med pengar via Sida för att de ska få hjälp. Om människor har kunnat ta sig till lägren för att besöka de här barnen, så måste vi kunna skicka dem det de behöver.

Vilket ansvar har den svenska regeringen för att de här barnen ska komma hem?

– Det här med ansvar; vi har inga skyldigheter på så sätt. Men vi har möjligheter att hjälpa till, och det är det som vi undersöker hur vi bäst kan göra just nu. Vi kommer att återkomma inom kort och säga exakt hur vi ska hitta vägar framåt, säger Wallström.

Förfrågan kommer skickas under torsdagen

För att Sverige ska kunna agera, och eventuellt påbörja ett arbete med att få hem barnen, måste först en förfrågan från kurdiska myndigheter inkomma till Sverige, har UD tidigare sagt.

En sådan förfrågan är på gång, menar Shiyar Ali, Sverige-representant för det kurdiska självstyret i norra Syrien.

– Brevet måste vi dock skriva i samråd med administrationen i Syrien och därför kan det dröja lite. Vår förhoppning är att brevet ska skrivas klart och skickas till UD under dagen, säger Ali till SVT Nyheter.

Har ingen tidsram

På frågan om det finns någon tidsram för när Sverige eventuellt skulle kunna hämta hem barn med anknytning till Sverige, kunde Wallström inte svara.

– Vi diskuterar detta fortlöpande, till exempel hur det kan gå till rent praktiskt. Men jag vill inte nämna något datum eller tidsgräns för det här, utan kan bara säga att vi just nu bereder den här frågan fullt aktivt.

Frågan om de här barnen är ingen överraskning, vad är det som dröjer innan de kan få hjälp?

– Självklart är det ingen överraskning. Men det som har hänt nu är att man vunnit den väpnade kampen mot IS och då har den här situationen uppstått som vi ska hantera. Jag påstår att vi har följt det här mycket noga och att vi agerat under tiden också, säger Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.