Foto: TT

”Sexköpslag hindrar slaveri”

Publicerad

Majoriteten av Europas tvångsarbetare utnyttjas inom sexhandeln. Med svensk lagstiftning skulle siffran vara betydligt lägre, enligt svenska EU-parlamentariker. – Om andra haft vår sexköpslag så skulle vi inte ha så många sexslavar, säger Cecilia Wikström (FP).

För tio år sedan blev de svenska EU-parlamentarikerna i princip utbuade när de tog upp idén om en europeisk sexköpslag. Men nu verkar fler och fler länder öppna för att Sveriges sätt att bekämpa trafficking fungerar.

– Sverige har inte minst människohandel för att det är ett litet land. Det handlar om att vi har vår sexköpslag. Det ville de inte höra på då, men nu är det fler och fler som börjat lyssna, säger EU-parlamentarikern Anna Hedh (S).

Prostitution

36 miljoner slavar

I Europa finns 566 000 av världens nära 36 miljoner slavar, enligt stiftelsen Walk Frees nysläppta rapport ”The Global Slavery Index”. Av de 167 länder som finns med i undersökningen står fem – Indien, Kina, Pakistan, Uzbekistan och Ryssland – för mer än 60 procent av det globala slaveriet.

Majoriteten av de europeiska tvångsarbetarna, runt 70 procent, är sexslavar. Sverige, där runt 1 200 människor lever under slavlika förhållanden, lyfts i rapporten fram som ett föredöme när det gäller slaveribekämpningen. Tillsammans med Nederländerna anses Sverige världsledande genom att man uppnått ”bäst resultat inom rättsområdet och på det sättet kommit åt problemen med modernt slaveri”.

– Det som ingen riktigt verkar fatta är att tillgång och efterfrågan är korresponderande kärl. Finns det ingen efterfrågan, alltså finns det inga torskar, så behöver inga kvinnor trafikeras, säger Cecilia Wikström.

– Vi har visat att det inte är okej att köpa kvinnor, att människor inte är handelsvaror.

Fransk sexköpslag

Ett tecken på att någonting är på väg att hända också i övriga Europa kom förra året. Då antog det franska underhuset ett lagförslag som kriminaliserar sexköpare.

– När Frankrike har gjort det, då tror jag att vilket land som helst kan göra det, säger Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prostitution

Mer i ämnet