Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ses kraftig rök efter explosionerna i Somalias huvudstad Foto: Reuters

Polisen: Minst 30 döda efter två explosioner i Somalias huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Två stora explosioner inträffade vid en myndighetsbyggnad i Somalias huvudstad Mogadishu på lördagseftermiddagen.

Enligt personal på ett sjukhus ska minst 30 civila ha dödats, varav flera ska var barn, rapporterar AP.

– De jag har pratat med är skakade, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Det var i den tätbefolkade stadsdelen Zobe som två bilbomber på lördagseftermiddagen exploderade intill landets utrikesdepartement.

– Explosionerna skedde samtidigt vid Zobe-vägen och det finns flera drabbade. Vi kommer att ge mer detaljer senare, sade polisens talesperson Sadik Dudishe till AFP  strax efter händelsen, rapporterar TT.

Enligt nyhetssidan Goobjoog News ska vittnen ha berättat om skottlossning och att beväpnade män gått in i departementsbyggnaden.

Polisen uppger vidare, enligt AP, att det i nuläget tycks handla om ett flertal dödsoffer.

En journalist från nyhetsbyrån AP, som befinner sig på platsen, rapporterar om att denne har sett ”flera” kroppar och att de alla sannolikt har färdats med kommunala färdmedel. Enligt journalisten ska den andra explosionen ha inträffat framför en restaurang, där ett stort antal gäster ska ha befunnit sig, enligt AP.

Uppgifter om flera skadade och döda

En talesperson för Aamins ambulanstransport ska även ha uppgett för AP att personalen har anträffat ett flertal skadade och döda. En av ambulanserna ska även ha skadats i samband med den andra explosionen, rapporterar AP vidare.

SVT:s Afrikakorresspondent befann sig så sent som i går, fredag, på platsen där explosionerna ägde rum.

– Vi var högst medvetna om att det här kunde inträffa, det är mycket attacker nu. Vi höll oss därför borta så mycket vi kunde ifrån offentliga byggnader. Men det går samtidigt inte att undvika att passera, säger Johan Ripås.

Han har pratat med personer som bor i närheten av attacken.

– De jag har pratat med är skakade. En som bor i närheten, hans rutor har flugit ut. Men tyvärr är man rätt van vid att det smäller, att det sker sådan här attacker, säger Johan Ripås.

Ingen person eller någon organisation har ännu tagit på sig attackerna, som inträffade samma dag som landets president, premiärminister och andra högt uppsatta beslutsfattare sammanträder för att diskutera bekämpningen av våldsam extremism – då i synnerhet kopplat till den Al-Qaida anknutna gruppen al-Shabaab.

Andra attacken på en vecka

Så sent som i söndags förra veckan exploderade en bilbomb vid ett hotell Kismayu i södra Somalia. Bilen, som var fylld med sprängmedel, rammade grindarna varpå laddningarna detonerade. Totalt nio personer, däribland civila samt studenter vid en närliggande skola, dödades och ytterligare 47 skadades, varav flertalet allvarligt. Totalt fyra gärningsmän dödades av polis.

al-Shabaab tog kort efteråt på sig attacken, som skedde strax efter att ett möte inletts om hur den extremistiska jihadistgruppen ska bekämpas.

Terrorattacker har under senare tid intensifierats i Somalia. Tidigare i oktober dog minst 20 personer i en bilbomb och i september dödades minst 19 personer i skottlossning. I augusti belägrade terrorgruppen Al-Shabab även ett hotell i huvudstaden, där 21 människor miste livet och 117 skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.