Foto: TT

Ygeman: ”M lämnar tvetydiga svar”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas Anders Ygeman säger att det inte är aktuellt att neka människor som flytt genom Europa inresa i landet.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterar Moderaternas förslag så här:

– M lämnar tvetydiga svar. Å ena sidan vill de vara generösa i sin flyktingpolitik. Å andra sidan säger de nej till personer som flyr från Assads oljefatsbombningar och ISIS utrensningar.

Anders Ygeman säger att det i nuläget inte är aktuellt för regeringen att säga nej till personer som rest genom Europa till Sverige på flykt, men han menar också att Socialdemokraterna inte bestämt sig var man står i frågan om gränskontroller.

Om andra länder inte följer Dublinförordningen, då kan väl Sverige göra samma sak?

– Vi vill att Dublinförordningen ska upprätthållas och att alla EU-länder ska ta sitt ansvar. Problemet är att Sverige tagit ett oproportionerligt stort ansvar, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Juridiken stoppar

Ygeman anser att Dublinförordningen har många brister och att det också brister i hur EU-länder tillämpar förordningen. Inrikesministern tycker dock att det viktigaste för att förordningen ska fungera är att se till att EU:s yttre gränskontroll blir bättre, att se till att flyktingar söker asyl i andra länder och att se till att EU:s flyktingfördelningssystem fungerar.

På frågan om det rent juridiskt går att genomföra Moderaternas förslag utan att det strider mot internationella regler och förordningar, svarar Anders Ygeman:

– Nej, som Moderaternas förslag är presenterat är det inte förenligt med asylrätten.

Centern tvekar

Även Centerpartiet är tveksamma till om Moderaternas förslag skulle innebära att antalet människor som kommer till Sverige skulle minska. De menar också att de skulle kunna leda till en påfrestning för polisen verksamhet i övrigt om man införde tillfälliga gränskontroller.

– Det skulle innebära att mycket stora polisiära resurser flyttades från normalt polisiärt arbete som brottsbekämpning, utredningar och förebyggande arbete till att kontrollera vilka som passerar Sveriges gränser. Trots denna omprioritering skulle man enbart kunna kontrollera en liten del. Många har uppfattat det som att det skulle minska antalet asylsökande, men så är inte fallet. Man har rätt att söka asyl vid en sådan kontroll, säger Johanna Jönsson, integrations- och migrationspolitisk talesperson i Centerpartiet.

– Vi och Moderaterna är två olika partier, så det är klart att vi landar i olika slutsatser ibland precis som med alla partier. Nu tittar vi på alla förslag som ligger på bordet, så får vi se vad vi landar i.

Folkpartiet är öppet för att pröva Moderaternas förslag om att inrätta tillfälliga gränskontroller och att avvisa många flyktingar direkt vid gränsen.

– Vi kommer nog att med detta flyktingtryck hamna där förr eller senare, säger den migrationspolitiske talespersonen Fredrik Malm (FP).

SD positiva

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson (SD) välkomnar Moderaternas initiativ:

– Vi tycker det är bra förslag i samtliga fall. Sedan får vi titta på detaljerna i förslagen eftersom Moderaterna tidigare lagt fram förslag som låtit ganska restriktiva, men sedan fyllt dem med undantag som gjort dem verkningslösa, säger han.

– Det är bra att man går i den riktningen, även om det inte på långa vägar är nog för att kunna hantera den systemkollaps vi står inför, säger Mattias Karlsson.

Om att även M-ledaren Anna Kinberg Batra talar om en hotande systemkollaps säger Mattias Karlsson:

– Det visar väl att vi har haft rätt och att den analys vi gjort av läget har varit i överensstämmelse med verkligheten. Sedan är det bara att beklaga att de vaknat upp så sent och att de förslag man lägger fortfarande inte är tillräckliga för att hantera situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer