Mårtenskolan i Lund dagen efter nattens brand. Foto: Erik Malm

Ytterligare en skolbrand i Lund – polisen misstänker brott

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till tisdagen inträffade flera bränder. Bland annat en brand på Mårtenskolan i Lund som polisen misstänker är anlagd.

Vid 3-tiden natten till tisdagen kom ett larm om att det brann på Mårtenskolan i Lund och väktare åkte då dit för att börja släcka. En väktare som fick i sig rök och kände av andningssvårigheter kontrollerades av ambulanspersonal på plats.

Brandmän tog sedan över släckningsarbetet och lyckades begränsa skadorna främst till fasaden och delar av konstruktionen. Drygt en och en halv timme senare var branden släckt.

Polisen sökte då med hundpatrull efter spår, dock utan resultat. Platsen är avspärrad i väntan på att tekniker ska genomföra en undersökning.

– Vi utgår från att den var anlagd, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Att branden snabbt kom under kontroll kan underlätta polisens arbete med att säkra teknisk bevisning.

– Annars brinner ju ofta bevisen upp, säger Joakim Nyberg.

Ännu en skolbrand i Lund. Den här gången var det Mårtenskolan i Lund som brandskadades. Foto: Mikael Nilsson

Flera skolbränder i Lund

Det har varit flera skolbränder i Lund den senaste tiden. Flera av dem har utretts som mordbränder. Det gäller även denna brand, berättar polisen.

– Vi tittar närmre på samband gällande detta. Det gör vi alltid när det gäller bränder, särskilt när det gäller samma typ av byggnad, säger Magnus Lefevre, vakthavande befäl vid polisen.

”Jobbar intensivt nu”

Trots att det är flera liknande bränder som riktats mot kommunala verksamheter så som skolor, utreds även varje brand enskilt.

– De här bränderna är anlagda så vi jobbar hårt med detta nu, men vi har inga misstänkta så man kan inte säga att det är samma gärningspersoner, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Polisen vädjar till allmänheten om hjälp och startar nu ett trygghetsskapande arbete genom att patrullera på platser de misstänker kan vara utsatta.

Ännu fler bränder i Malmö

Efter midnatt kom det även in larm om bilbränder på Lindängen i Malmö. Det var en skåpbil som hade börjat brinna av okänd anledning och branden hade sedan spridit sig till ytterligare två fordon som stått bredvid.

Vid 2-tiden får räddningstjänsten larm om ytterligare en brand. Den här gången i en marklägenhet vid Bunkeflostrand.

Det var tre personer i bostaden, varav en fick föras till sjukhus efter att ha andats in rök vid släckningsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.