Gå direkt till innehållet

Charlotta Friborg ny ansvarig utgivare för Riksnyheterna

Charlotta Friborg blir ansvarig utgivare och programchef för Rapport, Aktuellt, Gomorron, Nyheter på lätt svenska, SVT Forum, svtnyheter.se, SVT Nyheter, SVT Nyheter-appen, text-tv och SVT Väder.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Charlotta Friborg började som online-chef samt ställföreträdande ansvarig utgivare på Riksnyheterna vid årsskiftet. Hon kom då närmast från Upsala Nya Tidning där hon var chefredaktör och vd.

- Charlotta Friborg är en av landets mest erfarna och modiga publicister. Hon är dessutom en skicklig och uppskattad ledare. Jag är uppriktigt glad över att ha rekryterat henne till jobbet som är ett av mediesveriges absolut viktigaste, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport.  

-Vi lever i en alltmer polariserad tid där det behövs ärlig och självständig journalistik. Riksnyheterna är en fantastisk redaktion, med engagerade och djupt kunniga medarbetare. Att få leda en redaktion av denna kaliber är ett otroligt fint uppdrag, säger Charlotta Friborg.

Charlotta Friborg kommer att ingå i divisionens ledningsgrupp som övergripande ansvarar för att leda och utveckla verksamheterna för såväl riksnyheterna och sporten som lokala redaktioner, minoritetsredaktioner och nyheternas samhällsredaktioner.

Nuvarande programchef och ansvarig utgivare Ulf Johansson har beslutat sig för att efter fem år som programchef på Riksnyheterna att gå vidare inom SVT. Fr o m 1 september, börjar han som projektledare för SVT Opinion och Opinion live på Samhällsredaktionen i Göteborg.

- Jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med Charlotta under det här året och vet vad hon lyckats med publicistiskt och digitalt redan nu. Hon kommer fortsätta att utveckla Riksnyheterna tillsammans med medarbetarna på ett fantastiskt sätt, säger Ulf Johansson.

Charlotta Friborg har tidigare bland annat varit publisher och ansvarig utgivare för Östgöta Correspondenten samt redaktionschef för digitala medier på Dagens Nyheter.