Gå direkt till innehållet

De nordiska public service-bolagen kraftsamlar kring drama

DR, NRK, RUV, SVT och YLE har fattat beslut om ny gemensam vision och strategi i syfte att ytterligare stärka högkvalitativt nordiskt drama.

Sofia Helin och Thure Lindhardt i Bron. Foto: Baldur Bragason/SVT

De nordiska public service-bolagens dramaproduktioner har utmärkts av hög kvalitet och stark lokal förankring.

Den stora tillväxten för amerikanska streamingtjänster har lett till att tillgången på starkt amerikanskt drama är större än någonsin. För att öka tillgången till nordiskt drama, både i tv och online, har bolagen fattat beslut om en ny strategi för ökat utbyte av dramasatsningar. Ambitionen är att öka nordiskt drama – både i volym och kvalitet, inte minst genom bolagens populära streamingtjänster.

Strategin innebär en väsentlig utökning av bolagens samarbete och innebär också fler samproduktioner, en gemensam vision för resultatet och uppstart av ett nytt samordnande team som snabbare kan ta beslut om nya produktioner med samarbetspotential.

- Ett tydligt fokus på drama som speglar nordisk kultur, verklighet och identitet passar naturligt in i public service-uppdraget, och det ger ett ärligt och tydligt löfte till vår publik som särskiljer oss från andra innehållsleverantörer, säger Marit af Björkesten, direktör på YLE och ordförande i Nordvision, public service-bolagens samarbetsorgan.

- Den senaste tiden har dramaproduktioner från de nordiska public service-bolagen haft stora framgångar. Utifrån den utvecklingen är jag övertygad om att strategin att stärka vårt samarbete är något som verkligen kommer gynna publiken i samtliga länder, säger SVT:s vd Hanna Stjärne. 

Nordvision är ett samarbetsorgan som arbetar för att stärka public service i Norden. Parterna samproducerar, utbyter program, programutvecklar och delar kunskap vilket genererar mer än 4500 tv-program årligen. 2016 var ett rekordår för nordiska samproduktioner med 1626 samproducerade avsnitt. Inom drama resulterade samarbetet i 267 programavsnitt. Några exempel på både nuvarande och kommande serier är Bron (SVT/DR), Herrens Veje (DR), Monster (NRK), The independence day (YLE) och Prisoners (RUV).