Gå direkt till innehållet

Fredrik Laurin och Jenny Küttim till SVT:s redaktion för faktakoll

Fredrik Laurin från Uppdrag granskning och frilansande researchern Jenny Küttim har knutits till SVT:s nya redaktion för faktakollar.

Fredrik Laurin (foto: Sofia Sabel/SVT), Jenny Küttim (foto: privat)

Fredrik Laurin från Uppdrag granskning och frilansande researchern Jenny Küttim har knutits till SVT:s nya redaktion för faktakollar. Redaktionen ska granska påståenden och uppgifter från formella och informella makthavare som sprids och får fäste i media och på nätet. Resultatet redovisas hos SVT Nyheter och kommer också att spridas via den gemensamma sajten för faktakollar, faktiskt.se, som bland annat SVT, SR, DN och SvD lanserar under våren.

Fredrik Laurin har arbetat på Uppdrag Granskning sedan 2006 och är flerfaldig vinnare av såväl Stora Journalistpriset som Guldspaden.

– Jag är ödmjuk inför utmaningen, verkligheten är sällan svart eller vit. Men att så gott vi kan ta reda på och redovisa hur det ligger till är ett av journalistikens kärnvärden, det som publiken betalar oss för. Det ser jag fram emot att få göra i denna era av fejkade nyheter och desinformation, säger Fredrik Laurin som under projektet lånas ut från Uppdrag granskning.

Jenny Küttim var med redan 2010 när faktakollen kom till Sverige som begrepp och jobbade då på Sveriges Radio som ”valobservatör” och granskade just påståenden i valdebatten. Hon har också varit med och startat det prisbelönta danska faktakollskonceptet Detektor som fortfarande är en etablerad del av Danmarks Radio.

– SVT har som oberoende en särskilt viktig roll att granska makthavare men även polariserade frågor som flammar upp i samhällsdebatten. Att gå bakom oneliners och rubriker och presentera fakta så att medborgarna ska kunna bilda sig en egen uppfattning, säger Jenny Küttim.

Gruppen kommer att vara placerad på riksnyheterna i Stockholm och förutom Fredrik Laurin och Jenny Küttim så kommer ytterligare två medarbetare knytas till gruppen. Rekryteringen till dessa två tjänster pågår i nuläget.

-Den här satsningen handlar om att ge publiken verktyg för att bättre kunna orientera sig bland alla påståenden och fakta de möter. Jag kan inte tänka mig några mer lämpande journalister i Sverige än Fredrik och Jenny för detta uppdrag. De är två av Sveriges absolut bästa journalister och mest erfarna faktagranskare, säger Kristian Lindquist, digital programchef för SVT Nyheter och Sport och en av initiativtagarna bakom projektet.

Samarbetet mellan medieföretagen gäller tre områden: utbildning, metodik och spridning.

- Så vi samarbetar inte alls kring själva innehållet i kollarna. Det görs fortfarande helt självständigt av respektive redaktion som fattar egna beslut om vad som ska faktakollas och vilket omdöme som ges, säger Kristian Lindquist.

Här kan du läsa mer om samarbetet med faktakoll inför valet.