Gå direkt till innehållet

Grävreportern Bo-Göran Bodin till SVT

Sveriges Radios prisbelönade undersökande reporter Bo-Göran Bodin går till SVT.

 

Han ska arbeta både för SVT Nyheter och Uppdrag granskning.

 

Bo-Göran Bodin har granskat en mängd olika frågor: svensk terroristjakt, polisbrutalitet, olagliga polisregister och internationella mutaffärer. Han ligger tillsammans med Daniel Öhman bakom avslöjandet om Saudiaffären som de tilldelades Stora journalistpriset för.

- Den här nyskapade tjänsten är en oemotståndlig chans att få jobba med undersökande projekt både i Uppdrag granskning och nyheterna. Ämnet och tajmingen styr var vi kommer att publicera. Ekot har varit en fantastisk arbetsplats för mig, men det här var alldeles för spännande för att jag inte skulle hoppa på det, säger Bo-Göran Bodin.

Bo-Göran Bodin har även fått Grävande journalisters pris Guldspaden fem gånger och flera internationella priser för sin journalistik.

- Bo-Göran är en av Sveriges absolut skickligaste och mest meriterade undersökande reportrar. Vi är övertygade om att detta nya samarbete mellan SVT Nyheter och Uppdrag granskning kommer att skärpa vår journalistisk ytterligare, säger Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT.

Bo-Göran Bodin är 41 år och har tidigare bland annat arbetat på SVT:s Dokument inifrån och på Göteborgs-Posten. Han börjar på SVT efter sommaren.

Uppmärksammade reportage av Bo-Göran Bodin: 

  • Saudiaffären – om den svenska hjälpen att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien.
  • Kvinnoregistret – om hur polisen i hemlighet kartlade tusentals våldsutsatta kvinnor.
  • Terrorhotet mot Göteborg – om polisen och Säpos misslyckade terroristjakt.
  • När Lambertz tystar – om de avgörande felen i Göran Lambertz Quickbok.
  • Fallet Johan Liljeqvist – om polisvåldet som dödade 24-årige Johan.