Gå direkt till innehållet

Hanna Stjärne kommenterar utredningen om radio- och tv-lagen

I dag presenterades utredningen som ser över radio- och tv-lagen. Utredningen lämnar förslag som möjliggör att flytta över prövningen av etermedier från statliga Granskningsnämnden till ett nytt självreglerande medieetiskt system (MO/MEN) i frågan om enskilds privatliv. Här kommenterar SVT:s vd Hanna Stjärne betänkandet.

Hanna Stjärne Foto: SVT/Janne Danielsson

- Jag välkomnar utredningens förslag eftersom det stärker den enskildes möjligheter att få sin sak prövad oavsett var det sänts eller publicerats. För SVT är det viktigt eftersom det tidigare inte gått att pröva om onlinepubliceringar har kränkt enskilds privatliv. Det är viktigt att möjligheten finns, främst för individen, men också för Sveriges publicister. Det är också ett viktigt steg mot ett gemensamt medieetiskt system (MO/MEN). Att medierna tar ansvar för medieetiken är avgörande för att upprätthålla ett högt förtroende. Utredningen sänder en positiv signal och SVT ska nu läsa utredningen i detalj, säger Hanna Stjärne.

Bakgrund:

För lite mer än ett år sedan enades branschorganisationen Utgivarna om ett gemensamt självregleringssystem där tydliga regler ger möjlighet för individer att sin sak prövad oavsett var det sänds eller publiceras.

I dag presenterar utredningen förslag på hur granskningen av etermedier gällande enskilds privatliv, som i dag ligger hos statliga Granskningsnämnden, kan flyttas till det självreglerande systemet.

För public services del innebär det att respekten för enskilds privatliv kan prövas inte bara för innehåll i de linjära sändningarna, utan även för onlinepubliceringar. När användningen av medier digitalt, däribland SVT, ökar kraftigt och onlinepubliceringarna blir fler blir det allt viktigare att även de ska kunna prövas.

MO/MEN ska starta 1 januari 2020.