Gå direkt till innehållet

Jan Helin och Lena Glaser nya programdirektörer på SVT

SVT:s vd Hanna Stjärne har idag utsett Jan Helin, chefredaktör och vd för Aftonbladet, samt Lena Glaser, programdirektör för interaktivt utbud och plattformar på SVT, till programdirektörer.

SVT:s vd Hanna Stjärne tillsammans med nya programdirektörerna jan Helin och Lena Glaser.

Programdirektörerna ansvarar gemensamt för SVT:s programbudget på drygt tre miljarder kronor och beställer allt utbud till samtliga kanaler, tjänster och plattformar.

Jan Helin blir programdirektör för nyheter, sport, samhälle, dokumentär, barn och unga samt minoriteter. Lena Glaser blir programdirektör för underhållning, kultur, drama, fritid, fakta, religion och livsåskådning.

Tillsammans har de i uppdrag att fortsätta SVT:s utveckling av både innehåll och tillgänglighet på de skärmar där publiken vill ta del av SVT.

- Skavlan och Fröken Frimans krig, Vinterstudion och Go’kväll, På spåret och Sverige! Att utveckla SVT:s program och tjänster är en ynnest och jag är glad över att ha rekryterat två starka visionärer som programdirektörer. Jan Helin och Lena Glaser är modiga, de är pionjärer när det gäller medieutveckling och har den kunskap och passion som behövs för att utveckla framtidens tv, säger Hanna Stjärne.

Jan Helin har en bakgrund som prisbelönt reporter på Sundsvalls Tidning och Aftonbladet samt chefredaktör på Ålandstidningen. Han tillträder som programdirektör på SVT den 18 april.

- Jag kan inte tänka mig ett mer spännande uppdrag än att få vara programdirektör för SVT. För mig handlar det om att få jobba med ett brett innehåll inom områden jag brinner för och en professionalism hos medarbetare som är imponerande. Jag känner också att jag nu kan lämna över Aftonbladet i trygga händer. Bolaget står stabilt i strukturomvandlingen och det finns ett fantastiskt team som är redo att ta det vidare, säger Jan Helin.

- Det finns två viktiga frågor för media i Sverige framåt. Public services roll i ett digitalt medielandskap och hur kommersiella medier ska hitta nya affärsmodeller för journalistik. Att få möjligheten att jobba som programdirektör för SVT är en fantastiskt spännande möjlighet att få spela en roll i en av dem.

Lena Glaser har tidigare arbetat som journalist, varit chef för SVT Webb och SVT:s interaktiva avdelning samt tf programdirektör för allmän-tv på SVT. Hon tillträder 1 februari.

- SVT gör så många fantastiska tv-program, från berättande och fantasi till stenhård fakta. Det ska bli jätteroligt att få vara med och fortsätta utveckla vårt utbud tillsammans med skickliga programmakare, både inom SVT och med samarbetspartners i branschen. Vår stora utmaning är att fortsätta ge publiken förstklassiga program och att göra dem tillgängliga på de apparater och skärmar där de vill titta på tv, säger Lena Glaser.