Gå direkt till innehållet

Panamadokumenten vann Barlett & Steele Reward

Uppdrag granskning har fått pris igen. Den här gången för den uppmärksammade granskningen Panamadokumenten.

Granskningen av Panamadokumenten vann i natt guld i Barlett & Steele Award. Denna granskning har varit den största undersökningen i journalistikens historia. Det var 370 reportrar som samarbetade och SVT var en mycket aktiv partner i research och inhämtning av material och stod bland annat för den överlägset viktigaste och mest spridda intervjun i #panamapapers – den där Sven Bergman fällde Islands premiärminister.

- Att hantera stora dataläckor är avgörande för att kunna granska makten i det globaliserade samhället. Det här var inte den första och är inte heller den sista granskningen. Vi är oerhört stolta över att ha varit med och byggt upp journalistnätverket ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists). Vi är också glada och stolta att arbeta på SVT som både klarar och vill hålla sig i framkant av sådana här granskningar, säger Fredrik Laurin, redaktör på Uppdrag granskning.

Panamadokumenten representerar ett historiskt och oöverträffat globalt samarbete som kunde hållas hemligt fram till publicering” säger domarna i sin motivering till priset.

The Barlett & Steele Award är uppkallad efter två av de mest framgångsrika undersökande journalisterna i mediehistorien, Donald L Bartlett och James B. Steele. De vann tillsammans två Pulitzerpriser, två National Magazine Awards och sex George Polk Awards och har tilldelats fem Investigative Reporters and Editors-priser.

Utöver Barlett & Steele Award har Panamadokumenten tilldelats Data Journalism Award, som delades ut i Wien i juni i år.