Gå direkt till innehållet

Public service-redovisningen för 2017 inlämnad

När är den inlämnad till kulturdepartementet och Myndigheten för radio och tv.

Public service-redovisningen har nu lämnats in till kulturdepartementet och Myndigheten för press, radio och tv.

Vi befinner oss mitt i skiftet där användandet av SVT online ökar i snabb takt. De allra flesta svenskar tittar på den skärm som passar dem bäst för stunden: tv:n, mobilen eller surfplattan. Men en kraftigt växande grupp, snart 1,5 miljoner svenskar, tittar på SVT enbart online under en vecka och slår då aldrig på traditionell tv, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

2017 i korthet:

- SVT sände flera dramaserier som engagerade en stor publik, både i broadcast och online, tex Vår tid är nu, Bonusfamiljen och Innan vi dör.

- Granskningar som Paradisläckan och Fallet Kevin väckte stor debatt.

- SVT testade nytt med Morgonstudion och Sportstudion.

- Program som Bästa mannen, Grotesco och Bye Bye Sverige knöt an till årets stora samhällsdebatter om metoorörelsen, flykt, invandring och integration.

- En 34:e redaktion invigdes i Övertorneå.

-Tittarna bjöds på värme, skratt och musik i Melodifestivalen och Ebbots ark och djuplodande samtal i Idévärlden.

- 2017 var året då Sverige skakades i grunden vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. SVT var den mediekälla som flest svenskar både vände sig till och litade på (undersökning genomförd av Novus), och Lilla Aktuellt höll en välbesökt chatt där barn och ungdomar fick hjälp och svar på frågor.

- Två stora trender skär genom i stort sett hela det svenska samhället och i synnerhet mediesektorn: digitalisering och internationalisering. Två trender som har gett oss fantastiska tjänster. Men 2017 har också präglats av en växande diskussion om desinformation och påverkanskampanjer, där SVT:s uppdrag att stå för oberoende och kvalitetsmedveten journalistik – inte minst digitalt – är viktigare än någonsin, säger Hanna Stjärne.

Här kan du läsa public service-redovinsingen i sin helhet. Statistik om SVT finns att hitta här: https://siffror.svt.se/