Gå direkt till innehållet

Public service-redovisningen för 2016 inlämnad

Public service-redovisningen har nu lämnats in till kulturdepartementet och Myndigheten för press, radio och tv.

Omslaget på public service-redovisningen 2016.

- Över tid finns det en kärlekssaga mellan SVT och i stort sett alla svenskar. Nio av tio tar del av något från SVT varje vecka. Det är ett förtroende vi måste förtjäna, varje dag, varje minut. En miljon svenskar följer i dag SVT enbart via digitala kanaler och under året har vi fortsatt att göra det enklare också för dem att ta del av public service, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

2016 i korthet:

 • SVT har stärkt bevakningen av hela Sverige, genom serier som Världens bästa hemtjänst från Vännäs, Gympaläraren från Ösmo och Vi kallas tiggarefrån Borås. Vi har öppnat den 33:e redaktionen i Sverige – i Angered. 
   
 • Brexit i Storbritannien, presidentval i USA och terrordåd i Bryssel, Nice och Berlin har visat betydelsen av SVT:s satsningar på både snabba direktsändningar och på att förklara sammanhang. 
   
 • Den internationellt hyllade dokumentärserien om kirurgen Macchiarini och Uppdrag gransknings avslöjande om Panama papers är exempel på SVT:s ökade satsning på avslöjande journalistik. 
   
 • Eurovision Song Contest i Stockholm samlade långt över 200 miljoner tittare världen över, under devisen Come together. Sändningen vann Guldrosen i Berlin, en av världens finaste tv-utmärkelser. 
   
 • SVT satsade på drama med internationell höjd, som Springfloden, Fröken Frimans krig och Midnattssol där fem språk talas: svenska, franska, engelska, arabiska och samiska. 
   
 • Flera satsningar gjordes för att hjälpa dem som nyss kommit till Sverige, med nyhetssändningar på lätt svenska och testappen Språkplay där undertexterna kan översättas till 18 språk. 
   
 • SVT fyllde 60 år vilket firades med tillbakablickar in i televisionens barndom men också framåtblickar. SVT:s vision, framtagen under året, rymmer den nya tidens folkbildningstanke: att bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta.

År 2016 var ett på många sätt omvälvande år. Sällan har det varit viktigare med journalistik som är relevant, fördjupande och undersökande. 2016 fick vi internationella priser både för journalistiska avslöjanden och för underhållande program. Jag är stolt över att vi producerar program av hög kvalitet inom så många olika områden, säger Hanna Stjärne.

Läs Public service-redovisningen 2016,

Strategichef Jimmy Ahlstrand kommenterar Public service-redovisningen på SVT-bloggen: "Oberoende inte samma sak som isolerad".