Gå direkt till innehållet

SVT Jämtland i gemensam valsatsning med SR och Mittmedia

Vården kommer att vara i fokus under sommarens valrörelse och det är också den viktigaste valfrågan enligt flera undersökningar.

Foto: Olof Sjödin

SVT Jämtland, SR P4 Jämtland, Länstidningen och Östersunds‐Posten går nu samman i ett unikt samarbete där varje redaktion specialgranskar sjukvården inför valet. Var och en står för sin egen journalistik men allt samlas under den gemensamma hashtaggen #rättvisvård.

– Samarbetet mellan ÖP, LT och public service lokala redaktioner, som vi startade för två år sedan med #rättvistäckning, är unikt. Därför är det extra roligt att vi kan fortsätta med den här satsningen under valrörelsen, säger Hans Lindeberg, chefredaktör Östersunds‐Posten.

Denna gemensamma valsatsning lanseras 21/5 och mynnar ut i en stor livesänd radio‐ och TV‐debatt från Storsjöteatern i Östersund onsdag 22/8. Samtliga riksdagspartiers ledande företrädare med ansvar för sjukvårdspolitiken kommer att delta:
Annika Strandhäll (S) ‐ socialminister/sjukvårdsminister
Anders W Jonsson (C) ‐ gruppledare i riksdagen/1:e vice ordf.
Camilla Waltersson Grönvall (M) ‐ socialpolitisk talesperson
Karin Rågsjö (V) ‐ vårdpolitisk talesperson
Acko Ankarberg Johansson (KD) ‐ partisekreterare och talesperson i sjukvårdsfrågor
Anders Åkesson (MP) ‐ regionråd med ansvar för sjukvård, sitter i partistyrelsen
Per Ramhorn (SD) sjukvårdspolitisk talesperson
Anna Starbrink (L) sjukvårdspolitisk talesperson

Förutom dessa deltar patienter, vårdpersonal och experter ‐ lyssnare/tittare kommer vara delaktiga via socialamedier. Valdebatten leds av Ann‐Louise Rönestål Ek och kommer att sändas direkt på våra tillgängliga plattformar och kanaler av SVT, Sveriges Radio, Östersunds‐Posten, Länstidningen och på flera av Mittmedias nyhetssajter.

Region Jämtland‐Härjedalen är en av de ekonomiskt svårast drabbade sjukvårdsregionerna i Sverige. Därför ser vi ett särskilt värde i att denna sändning sker från Östersund, för att göra ett program med riksperspektiv och med särskilt fokus på landet utanför storstäderna. Hur rättvis är vården när det gäller vårdköer, specialistvård, geografi, ekonomi och tillgång till personal?