Gå direkt till innehållet

SVT kommenterar Förtroendebarometern

Idag presenterade Medieakademin den årliga Förtroendebarometern. Mätningen rangordnar de medier, företag och samhällsinstitutioner som svenska folket har högst förtroende för. SVT behåller, tillsammans med Sveriges Radio, sin position i toppen av listan över medier med högst förtroende, men tappar 6 procentenheter jämfört med förra året.

SVT:s vd Hanna Stjärne:

- SVT och Sveriges Radio ligger i topp bland medier i Sverige och har en särställning även om vi tappar i år. Vi tar det på allvar. Denna mätning är en av flera som mäter förtroende och andra mätningar kommer att presenteras under våren. I Förtroendebarometern har vi de senaste åren sett en långsamt nedåtgående trend för många medier och så även för SVT. Detta speglar den utveckling man kan se runtom i världen – att förtroendet för seriösa medier och samhällsinstitutioner sjunker. En polariserad debatt och ett hårdare samhällsklimat är en allvarlig signal till oss alla.

- Nio av tio tittar på något från SVT varje vecka. Vi har en nära relation till publiken, och det är nyckeln till att förstå vad dessa siffror grundar sig i. Vi kommer fortsätta bemöta utvecklingen med ett gediget och oberoende journalistiskt arbete.

Förtroendebarometern 2017