Gå direkt till innehållet

SVT kommenterar nya villkor och riktlinjer för public service

Idag röstade riksdagen om villkor och riktlinjer för public service 2020 – 2025.

I och med dagens omröstning slås det fast att uppdraget för public service ska vara brett och mångsidigt och bedrivas oberoende från politiska och kommersiella intressen.

SVT:s vd Hanna Stjärne:

- Det är med omsorg och allvar som SVT tar sig an uppdraget de kommande sex åren. Mycket i den proposition som röstades igenom idag är bra för publiken. Ett stärkt online-uppdrag möjliggör ännu bättre tjänster och utbud digitalt, i en tid när medievanorna förändras snabbt. Ökade resurser till lokal journalistik ger extra kraft till den satsning på journalistik från hela Sverige som SVT är mitt uppe i. De senaste fem åren har vi ökat antalet redaktioner runtom i landet från 27 till 37, med Arvidsjaur som nästa ort att öppna.

- I en tid när internationella techjättar får ett allt större inflytande över Sverige är det också viktigt att SVT:s uppdrag fortsatt ska vara brett och tillgängligt för alla. Sverige är ett litet språkområde och kommer behöva mer program på svenska framöver, inte mindre. Att berätta historien om Sverige är ett huvuduppdrag för SVT. Vare sig det sker genom fiktion (Vår tid är nu), dokumentärer (Det svenska popundret) eller en granskning av ett havererat miljardprojekt i Haparanda (Uppdrag granskning) för att ta några dagsaktuella exempel. Kombinationen av ett starkt public service och starka kommersiella medier gynnar publiken mest, enligt forskning.