Gå direkt till innehållet

SVT Sport rekryterar prisbelönt journalist som nyhetschef

Johanna Bäckström Lerneby blir ny nyhetschef på SVT Sport.

Johanna Bäckström Lerneby blir ny nyhetschef på SVT Sport. Lerneby är en prisbelönt journalist som vunnit Stora Journalistpriset en gång och Guldspaden två gånger.

Johanna Bäckström Lerneby började sin karriär som sportreporter på Norrbottens-Kuriren i mitten på 90-talet men är kanske mest känd som kriminalreporter på Göteborgs-Posten samt reporter på SVT:s Uppdrag Granskning. Dom senaste tre åren har Johanna varit kriminalchef, nyhetsredaktör och producent på Aftonbladet. Bäckström Lerneby tillträder sin tjänst den andra mars.

– Egna nyheter och fördjupande sportjournalistik är två fokusområden för SVT Sport dom närmsta åren. Därför känns det utmärkt att förstärka redaktionen med Johanna Bäckström Lerneby som har ett stort driv, engagemang och framförallt kunnande inom dessa områden. Hon är dessutom duktig på det journalistiska hantverket för både tv och digitala medier, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT.

– Jag är jätteglad. SVT Sport har Sveriges bästa och bredaste sportredaktion och jag ser fram emot att utveckla arbetet med egna nyheter och gräv ytterligare tillsammans med redaktionen. Det har varit tre fantastiskt roliga och lärorika år på Aftonbladet, men nu känns det som att komma hem, säger Johanna Bäckström Lerneby.

Samtidigt inrättas också en ny tjänst som planeringschef för nyheter på SVT Sport. Håkan Wikström, idag publiceringschef på sportredaktionen, rekryteras till den nya tjänsten. Håkan Wikström har en lång och gedigen bakgrund som både journalist och chef på några av Sveriges största nyhetsredaktioner. Wikström har tidigare varit redaktionschef för SVT Uppsala, live-tv chef på Aftonbladet, editionschef på Expressen och sportchef på Upsala Nya Tidning.

– Håkan Wikström får en nyckelroll på sportredaktionen. Som planeringschef för nyheter ska han säkerställa att SVT Sport fortsätter att ha exklusiva möten med världsstjärnor inom idrotten samt att det planerade nyhetsarbetet alltid ligger steget före konkurrenterna, fortsätter Åsa Edlund Jönsson.

– Jag brinner för nyheter och granskningar. Att dessutom få vara med och utveckla och förvalta SVT Sports unika berättande tillsammans med våra slipade planeringsredaktörer känns fantastiskt spännande, säger Håkan Wikström.