Gå direkt till innehållet

Tre prestigefyllda internationella priser till SVT

SVT blev det mest framgångsrika mediebolaget när Prix Circom idag tillkännagavs.

SVT vann tre av tio klasser: 

  • SVT Nyheter Västernorrland vann priset för bästa nyhetsreportage: ”Takmannen”. Det gjordes av reportern Robert Garpetun och beskriver hur en 81-årig man klättrar upp taket på sitt hus för att få mobil täckning.
  • Absolut svensk, SVT i Göteborg, vann pris för bästa program om minoriteter i samhället. Soran Ismail undersöker i programmet både vardagsrasism och sina egna fördomar.
  • Randi Gitz, SVT Nyheter Norrbotten vann priset som den bästa videojournalisten i Europa.


- Det här ett internationellt bevis på att SVT har bredd och tyngd i sin journalistiska verksamhet. SVT Nyheter Västernorrland vinner pris för det bästa lokala nyhetsreportaget och Absolut svensk vinner priset för bästa programmet om en av de viktigaste frågorna i den europeiska samtiden. SVT har dessutom den bästa videojournalisten i hela Europa, Randi Gitz, på SVT Nyheter Norrbotten. SVT:s satsning på lokal journalistik är framgångsrik, ett tydligare bevis kan vi inte få. Jag är oerhört stolt över det här erkännandet, säger Robert Olsson, programdirektör på SVT.

 

Circom är en samarbetsorganisation för lokala public service-kanaler i Europa. De delar varje år ut priset "Prix Circom" till de bästa insatserna under året.
 

- Det är ett härligt kvitto på att SVT:s lokala nyheter håller yppersta kvalitet även med europeiska mått mätt, säger Christina Ågren, programchef SVT lokala nyheter och minoriteter. Två mycket värdiga vinnare.
- Både Robert Garpetun och Randi Gitz är skickliga berättare som behärskar hela verktygslådan, såväl journalistiken som foto och redigering. 

 

Publicerad: