Gå direkt till innehållet

Viva Hate vann Prix Europa

SVT:s dramakomedi Viva Hate vann i kväll Prix Europa 2015 för Bästa dramaserie.

Dessutom kom Lilla Aktuellt tvåa i Onlineklassen för sin app Lilla Aktuellt-kollen. Prisutdelningen ägde rum i Berlins tv-hus.

– Det är så himla kul att denna välskrivna och välregisserade serie får sitt internationella genombrott i kväll! Viva Hate vågar verkligen ta ut svängarna och det verkar ha gått hem hos juryn på Prix Europa, säger Christian Wikander, chef på SVT Drama.

Peter Birros dramakomedi Viva Hate utspelar sig i Göteborg 1991 och handlar om musik och ung, desperat kärlek. Det är en färgstark historia om fyra unga killar som spelar i ett band och drömmer om det stora genombrottet.

Serien är en samproduktion mellan SVT, Anagram och Film i Väst, regisserad av Jens Lien och producerad av Martin Persson och Marcos Hellberg. I huvudrollerna syns Tom Ljungman, Anna Åström, Lena Endre och Peter Andersson.

På Prix Europa vann Viva Hate förstapriset i kategorin TV Fiction, för Bästa dramaserie. Juryns motivering lyder:

Publiken kommer ända in på skinnet på huvudpersonerna, vi andas tillsammans med dem i ren förtjusning.

Serien ger oss en varmhjärtad komedi med fyrverkeriliknande passion och rytm. Det magnifika manuset går fram med en extraordinär kraft och regin lägger till en fantastisk fart.

Huvudpersonen Daniel vägrar att kompromissa – det är allt eller inget i kampen för att lyckas som ett punkband i Göteborg 1991. Serien börjar som en jordbävning och bara fortsätter därifrån.

Nyligen belönades Viva Hate dubbelt på Kristallengalan, för Årets kvinnliga skådespelare (Lena Endre) och Årets manlige skådespelare (Peter Andersson).

Lilla Aktuellt var nära att ge SVT en andra seger för kvällen. De fick andra pris i Online-kategorin för sin app Lilla Aktuellt-kollen.

På Prix Europa var det dessutom flera skandinaviska framgångar, Klaus Nedergaards film Snowdens flykt fick andrapris i klassen Current Affairs. Filmen är producerad av DR, med SVT som en av samproducenterna.

Sveriges Radios Rolf Stengård, Ekots tidigare chef för undersökande journalistik, fick under kvällen ta emot Prix Europas Lifetime Achievement Award.

Här hittar du alla vinnare av Prix Europa 2015.