Gå direkt till innehållet

Hanna Stjärne, vd: Public service viktigare än någonsin tidigare

Porträttbild Hanna Stjärne, VD på SVT

Hanna Stjärne, vd: Public service viktigare än någonsin tidigare

Vi lever i spännande och utmanande tider. Flödet av information växer dramatiskt. Men detsamma gäller flödet av desinformation och rykten. Och det leder till att behovet av opartisk och saklig information, av public service, aldrig har varit större än nu.  

Sverige är ett land där debatten polariseras och vi vet från andra länder att polarisering ofta utmanar förtroendet för medierna. På SVT möter vi det på samma sätt som vi alltid har gjort - med ett träget och gediget journalistiskt arbete. SVT gör utbud för alla i Sverige och det är viktigt för förtroendet att vi är öppna och transparenta med hur vi jobbar. 

Public service rymmer en bredd med många olika typer av program. Från Bolibompa för de allra minsta till kulturupplevelser från alla Sveriges scener. Från Melodifestivalen till sportsändningar som får hela Sverige att hålla andan. När många i Sverige tittar samtidigt och delar samma upplevelse bidrar det till en känsla av gemenskap, vi delar både allvar och skratt.   

Varje dag, varje timme, varje sekund är våra nyhetsredaktioner i gång. SVT har redaktioner över hela Sverige och oavsett var du bor vill vi granska, skildra och debattera de frågor som är riktigt viktiga för dig. Det gäller både frågor som är väl kända av alla och sådant som vi får gräva fram, som någon vill dölja. 

Du ska kunna ta del av SVT:s utbud när du vill och på det sätt som passar dig bäst. Ungefär nio av tio svenskar använder SVT varje vecka. De allra flesta tittar både på tv-kanalerna och SVT Play, men nu är det snart nästan en och en halv miljon svenskar som enbart använder SVT online. Kanske utmanar du dig själv i På spåret via vår Duo-app? Kanske följer du våra dramaserier via SVT Play? Eller tycker du att Aktuellt klockan 21.00 är en helig tid? Oavsett vilket så är du lika viktig för oss. 

Varmt välkommen till hela Sveriges television!

Hanna Stjärne, vd

PS – Du kan alltid kontakta oss här. Vi vill gärna veta vad du tycker och tänker.

 

Vi är självständiga och oberoende

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Vi är självständiga och oberoende

SVT ägs inte av staten eller kommersiella intressen utan av en stiftelse med uppgift att garantera företagets oberoende. Från och med 1 januari 2019 betalar du för SVT genom en public service-avgift som samlas in via skattsedeln. Det är alltså du och alla andra som är de verkliga ägarna.

Sedan 1994 ägs SVT av Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB. Stiftelsens syfte är att främja programbolagens oberoende.

Stiftelsens uppgift är att vara en buffert mellan statsmakterna och public service-bolagen. Den har ingen roll i tilldelningen av pengar till SVT och den beslutar inte heller om företagets organisation eller verksamhetens inriktning. Stiftelsen utser ordförande och samtliga ledamöter i SVT:s styrelse, med undantag för arbetstagarledamöterna. 

Konstruktionen ger SVT en mycket självständig ställning, helt oberoende och skyddat från påtryckningar, bland annat i en av de viktigaste uppgifterna, att "... granska myndigheter, organisationer och företag som har inflytande på beslut som rör medborgarna ...".

Det här är viktigt för oss just nu

Online och broadcast – lika viktiga
Du ska kunna ta del av vårt utbud när och hur du vill.
Innehåll och tjänster i världklass
Vi måste mäta oss med det bästa utbudet från hela världen för att vara intressant för dig.
Lätt att hitta, lätt att prata med
SVT är ditt. Det ska vara enkelt att ha en dialog med oss om både vårt uppdrag och innehåll.
Hela Sveriges television
Vi berättar om och skildrar Sverige som det ser ut idag, i all dess mångfald.
Nyfikenhet, förståelse och engagemang
Vi vill ge dig möjlighet att hitta saker som du inte visste att du var intresserad av.
Ett prisvärt SVT
Vårt mål är att du ska uppleva att du får valuta för pengarna.

Granskningsnämnden prövar om vi följer reglerna

Alla kan anmäla SVT:s program till Granskningsnämnden, ett självständigt beslutsorgan inom Myndigheten för radio och tv. Nämnden prövar om innehållet i sända radio- och tv-program följer reglerna.