Observeras att personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Heiko Junge/Anders Wiklund/TT

SLU: 60 vargar försvinner spårlöst varje år

Tjuvjakten på varg har ökat med närmare femtio procent och dödar i dag fler vargar än någonting annat. Totalt reduceras stammen med 20 procent årligen till följd av jaktbrott. Det visar en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet.

I den årliga inventeringen av den svenska vargstammen beräknas antalet djur i Sverige till ungefär 305 stycken.

I samma rapport, som publicerades redan i maj, redovisas antalet döda vargar per år till 48 stycken. Majoriteten av dessa har dött av licensjakt, skyddsjakt, trafikolyckor eller andra orsaker.

– Det är dokumenterade fall. Det betyder att man i de fallen har ett kadaver, säger Olof Liberg vargforskare och docent på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Tjuvjägare dödar en femtedel

Men enligt Liberg och SLU försvinner uppemot 60 vargar per år, eller drygt 20 procent av stammen, på grund av tjuvjakt.

– Den ökar hela tiden. 2011 var siffran 12-13 procent och när vi gjorde vår undersökning var siffran 15-18 procent och nu ligger den närmare 20 procent skulle jag tro, säger Liberg.

Enligt Liberg har tjuvjakten ökat med nästan femtio procent de senaste 6-7 åren.

Andra dödsorsaker räknas bort

Undersökningen som SLU genomfört har baserats på förlorade radio- och gps-sändare samt DNA-tester av stationär varg. Man räknar bort kända dödsorsaker som trafikolyckor och lagstadgad jakt.

– De här vargarna försvinner. Vi hittar aldrig något kadaver, säger Olof Liberg.

Solveig Larsson, ordförande i Jägarnas riksförbund är kritisk:

– Jag betvivlar starkt att tjuvjakten på varg skulle vara så omfattande. De antagna siffror jag har hört ligger på 10 procent ungefär. Det är å andra sidan heller inte bra, vi vill ju att siffran ska vara noll, men det kräver också en myndighet som man respekterar.

– Jag noterar också att Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), ser att skabbangrepp ökar på varg och det är generellt få döda djur i naturen som hittas, säger Solveig Larsson.

Fotnot. Ämnet debatteras i Opinion live torsdag den 6 december, klockan 22:00 i SVT1. Medverkar gör bland andra politiker, jägare, djurägare och djurrättsaktivister.

Vargen

Antalet vargar i Sverige beräknas 2018 till ungefär 305 stycken.

I Norge och Sverige uppskattas antalet till 410 stycken. Merparten av dessa återfinns i mellansverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer