Debattinlägg

Aftonbladet har genom hemliga källor överdrivit Bonniers makt i filmsverige

SF Bio:s informationschef, Thomas Runfors, om granskningen av Bonniers:

BONNIERS I Aftonbladets artikelserie om Bonnier var det på torsdagen dags för SF Bio. Artikeln bygger på hemliga källor och på en del turer kring biografen Röda Kvarn i Helsingborg, men den svenska filmmarknaden är lite mer komplex än så. Det skriver informationschefen på SF Bio, Thomas Runfors.

När konkurrensverket stoppade SF Bio från att köpa Sandrews 2004 befarade man att filmutbudet skulle bli sämre och att biopubliken skulle minska. Ingen av dessa farhågor har besannats, antalet filmer som har premiär ligger ungefär på samma nivå och biopubliken har t o m ökat.

Det nybildade Astoria gick tidigt med förlust och beslutade sig för att avveckla sina landsortsbiografer, men SF Bio behöll biograferna i Uppsala och Lund. Kräftgången fortsatte och SF Bio köpte då Biopalatsen i Stockholm och Göteborg, men bolaget gick ändå i konkurs sommaren 2007.

Från konkursboet köpte SF Bio Filmstaden i Sickla och Svenska Bio tog över biograferna Grand och Victoria i Stockholm och resten lades ner. Det var aldrig frågan om att SF Bio köpte hela bolaget och konkurrensverket har inte haft några synpunkter efter detta.

Sverige är ett befolkningsmässigt litet land och att driva biografer i konkurrens med andra media och nöjesaktiviteter är en tuff utmaning. Trots detta finns det (enligt Filminstitutet) 845 biosalonger i Sverige. Av dessa tillhör 246 st SF Bio, 222 st tillhör Folkets Hus och Parker, Svenska Bio har 104 salonger osv. Av Sveriges kommuner finns det en biograf i alla utom i 30 st. Detta på en filmmarknad som präglas av ett allt större utbud på andra fönster i TV:n och via datorn. I dag kan man i princip se på film när som helst och i princip var som helst med en bärbar mediaspelare.

På de flesta orterna är det ekonomiskt tufft att driva en biograf, än mindre två för att kunna bredda utbudet. Befolkningsunderlaget är för litet och konkurrensen ofta övermäktig. På de 22 orter där SF Bio är etablerade finns det i allmänhet en s k komplementsbiograf som via olika stöd kan tillhandahålla ett lite annat utbud av film. Detta är ingen unik situation, det ser ungefär ut på samma sätt på jämförbara orter ute i Europa.

SF Bio är förvisso ett kommersiellt bolag som lever helt på egna intäkter. Tack vare sunda finanser och professionellt arbete har vi överlevt biografkriser och mött konkurrens från andra media och dessutom investerat över 600 miljoner kronor i nya biografer och förbättrade upplevelser för biopubliken.

Ca 1 000 filmer från hela världen har premiär i Sverige varje år. Av dessa har ca 250 st premiär på bio, övriga går direkt till DVD, kanske får premiär på TV eller via en video-on-demand operatör . Filmer som får premiär på bio bedöms naturligtvis ha en viss kommersiell potential, men även den s k kvalitetsfilmen är fortfarande väl representerat bland biopremiärerna.

Antal kopior på filmerna styrs av filmbolagen utifrån den kommersiella potentialen, och filmer med en mer kvalitetsinriktad profil går upp i färre kopior. Det säger sig därmed själv att s k smalare film inte kommer att visas i så många städer innan det blir dags för DVD-utgåvan.

I artikeln står det att SF Bio styr över vilka filmer som visas, men allt sker i samråd med distributörerna, de flesta av dem representerar de amerikanska filmbolagen. För dessa representerar Sverige 0,7 % av världsmarknaden, så vårt inflytande är ganska litet. Vi är hänvisade till det utbud som distributörerna erbjuder men vi försöker alltid göra vårt bästa för att erbjuda vår publik ett attraktivt utbud på biograferna.

Det är felaktigt att vi skulle styra över vilka svenska filmer som görs. Vi har åtagit oss att utan urskiljning visa alla långfilmer som beviljas stöd från Filminstitutet. Det är alltså i processen med beviljande av stöd som beslutet om en biograflansering fattas.

I Aftonbladets artikel nämns att vi skulle bevaka Folkets Hus och Parker extra noga. Det kan ju stämma eftersom de etablerat sig i städerna Göteborg, Malmö och Helsingborg där vi ju finns sedan tidigare. Vi ser inga egentliga problem med detta, men vi har haft en viktig principiell synpunkt – eftersom de fått bidrag för att vara just komplementsbiografer, bör de erbjuda andra filmer än de som redan visas på SF Bio. Annars är det ju ett slöseri med de kommunala kulturpengarna.

Vi styr inte över den svenska filmmarknaden även om vi naturligtvis är en viktig spelare i de 22 orter vi är verksamma. Vårt mål, nu som alltid, är inte primärt att öka marknadsandelarna utan att utveckla vår biografkedja för biobesökarnas bästa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.