Foto: Riot DadVisa alla (2)
Visa alla (2)Debattinlägg

”Åk inte till USA – om inte alla får följa med!”

Publicerad
OPINION ·

”Inreseförbuden är del av en ökande rasism och islamofobi vi ser runt om i världen och idrottssverige måste ta ställning. Det räcker inte längre med fina ord om mångfald och inkludering – vad som krävs är praktisk handling!”, skriver företrädare för roller derby-Sverige.

Om debattörerna

Fredrika Almqvist
Ordförande för Dock City Rollers
Mia Engström
Ordförande för Crime City Rollers
Sarah Ekstrand
Ordförande för Gothenburg Roller Derby

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Själva utgångspunkten för idrott är att alla ska kunna delta och därför ser nu roller derby-Sverige med oro och upprördhet på det politiska händelseförloppet i USA.

Inreseförbuden är del av en ökande rasism och islamofobi vi ser runt om i världen och idrottssverige måste ta ställning. Det räcker inte längre med fina ord om mångfald och inkludering – vad som krävs är praktisk handling!

Idrott lyfts ofta fram som viktigt för att personer med olika bakgrund ska mötas och göra saker tillsammans och ses därmed som något som enar människor.

 Om idrott inte bara ska vara inkluderande och enande i teorin, utan även i praktiken, krävs att idrottssverige står i solidaritet med alla som utsätts för rasism och att det avspeglar sig i vad som faktiskt görs.

De rasistiska inreseförbuden mot personer från Syrien, Irak, Iran, Sudan, Somalia, Libyen och Jemen, som Trump-administrationen förespråkar, innebar att vissa personer inte kunde åka på tävlingar i USA.

Eftersom roller derby ursprungligen kommer från USA är det främst där turneringar på högre nivå hålls och inreseförbudet orsakade stora problem för svenska lag.

I enlighet med den senaste informationen ska hela inreseförbudet upphävas, men eftersom händelseförloppet ännu är oklart vill roller derby-Sverige uppmana idrottsvärlden att ta ställning i solidaritet med alla som eventuellt kommer drabbas, svenska medborgare eller ej.

Gothenburg Roller Derby skulle göra sin första turnering i USA i juni, något som skulle utveckla laget och ge dem möjlighet att klättra i världsrankingen, men med tanke på de rasistiska regelverken är deltagandet ovisst.

Efter protester verkar det som om inreseförbudet upphävs, men laget ser kritiskt på vad som sker i USA och en av spelarna som har medborgarskap både i Sverige och Iran riskerar att inte kunna åka med om inreseförbudet ändras igen.

Lagets motto är ”Vi kämpar som en enhet, vi ger aldrig upp” och för dem är det självklart att antingen så åker alla, eller så åker ingen.

”Jag känner mig både ledsen och upprörd. Även för ett år sedan ändrades reglerna kring visum och jag, liksom många andra, var tvungen att genomgå en mycket längre och dyrare process för att kunna få ett enkelt turistvisum jämfört med andra européer.”

”Det skulle kännas väldigt bittert att inte kunna åka med mitt lag på vår första turnering i USA bara för att mina föräldrar är födda i Iran, ett land jag inte ens satt min fot i. Dock tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att inreseförbudet påverkar många fler än bara idrottsutövare, semesterresenärer och andra.”

”Familjer kommer att splittras och människor hindras från att återvända till sina hem. Detta förbud är en hatfylld och ignorant manifestation av islamofobi”, säger Dorna Behdadi, berörd spelare.

Sport är något som ska vara till för alla och som utövas över nationsgränser. Vi bör se idrott som en global rörelse med ett ansvar att göra motstånd mot alla former av diskriminering.

Roller derby är känt som en inkluderande sport och vi kommer aldrig att acceptera att någon diskrimineras på grund av ras, religion eller medborgarskap.

Precis som Dorna Behdadi uttrycker det är detta inte endast något som drabbar idrottsutövare utan skulle få förödande konsekvenser för många människor runt om i världen.

Händelserna i USA sker inte i ett vakuum och idrottssverige måste ta ett tydligt ställningstagande mot rasism.

Att en person med sådana åsikter som Trump kan bli vald till president är uttryck för att vi lever i en värld som har stora problem med rasism samt islamofobi och händelser som dessa får inte gå obemärkta förbi.

Vi kräver att idrottssverige tar del i att synliggöra och ta avstånd från rasism och islamofobi, och inte vara del i att likgiltigt se på när vad som anses vara okej förskjuts allt mer.

Roller derby-Sverige vill visa att vi står i solidaritet med alla som drabbas av rasistiska lagar och bestämmelser oavsett om en spelar roller derby eller ej.

Nu uppmanar vi idrottssverige att klart och tydligt ta ställning mot alla former av rasism: Åk inte till USA – om inte alla får följa med!

Gothenburg Roller Derby

Crime City Rollers

Dock City Rollers

Stockholm Roller Derby

Jackdaw City Rollers

Linköping Go’rullaz RDC

Norrköping Roller Derby

The Royal Swedish Roller Derby

Sundsvall Demolition Rollers

Umeå Roller Derby

Västerås Roller Derby

Västsvenska Roller Derby sällskapet

Örebro Roller Derby

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet