Debattinlägg

Aktiemobbingen lurar sparare till mer riskfyllda alternativ

BÖRSEN 150 ÅR ·

Aktiespararnas vd Carl Rosén svarar Johan Ehrenberg om att lägga ned börsen:

Johan Ehrenberg gillar inte fungerande marknader – att han vill lägga ner börsen kommer alltså inte som en överraskning. Dessvärre har han fått sällskap av nya börsmobbare på bankkontor, i riskkapitalbolag och i medierna. Det finns en betydande risk i att spara långsiktigt i obligationer snarare än en spridd aktieportfölj. När Stockholms fondbörs idag fyller 150 år sker det i en tid då aktier blivit marknadens mobboffer, skriver Carl Rosén, vd Aktiespararna, i en replik.

När jag gick i skolan fanns ofta någon i varje klass som var utsedd till mobboffer. Skälen kunde variera, en udda dialekt, ett udda utseende eller en annorlunda bakgrund – allt kunde vara en grund till att stöta ut någon. Något som började som rykten kunde fortplanta sig i gruppen och därmed bli en etablerad sanning. Det blev legitimt att slå på någon som egentligen var oskyldig.

Allt detta var och är avskyvärt.

Just nu tycker jag aktier är finansmarknadens mobboffer. Det har blivit legitimt att, som Johan Ehrenberg på SVT Debatt, kräva börsens nedläggning. Att Ehrenberg är emot fungerande marknader är väl ingen överraskning. Men dessvärre har han fått sällskap av nya börsmobbare. De står bland annat att finna på bankernas kontor.

Går jag in på ett bankkontor pratar personalen garanterat om lågavkastande obligationer (med hög risk när räntorna vänder uppåt) eller dyra strukturerade produkter.

På svenska bankkonton står idag ofattbara 1200 miljarder i inlåning från svenskar. Ofta ger dessa ingen eller väldigt låg ränta, samtidigt som de är en fantastisk kassako för bankerna. Inte undra på att bankerna talar lågt om aktier som placeringsalternativ. Till och med deras fonder är mindre lönsamma än pengar på ett inlåningskonto.

Andra aktiemobbare finns inom medierna. I tidningar kan vi läsa om aktiekultens död, samma år som börsen gått upp med 12 procent. Om vi till det lägger direktavkastningen genom utdelningar på aktier på 3,5-4 procent, och jämför med vad vi får på ett räntebevis eller ett bankkonto, så tycker jag det liknar mer desinformation än information.

Varför redovisar tidningarna alltid börsutveckling utan utdelning? Nu för tiden är ju direktavkastningen mer än dubbelt så hög som den riskfria räntan.

En tredje grupp aktiemobbare finns på försäkringsbolagen. Men det är inte personalens fel, utan snarare är det regelverket som styrt bort många sparare i pensionsförsäkringar från aktier.

Min egen pensionsförsäkring i Länsförsäkringar består till 92 procent av obligationer. Jag har ingen möjlighet att flytta pengarna, och bolaget har ingen möjlighet att köpa aktier på grund av för låg solvens. Trots detta betalar jag fortsatt höga avgifter, och frågan är om det finns något kvar när pensionstiden för mig är inne. Tänk om jag sparat själv istället? Då skulle jag själv få bestämma och dessutom slippa betala till ett försäkringsbolag som bra kostar mig pengar.

Jag är inte ensam. Många människor har en tjänstepension eller pensionsförsäkring där försäkringsbolaget sålt av aktier utan att de vet om det, och aktieandelen alltså krupit ner ordentligt i mångas portföljer. Problemet är att få vet om att detta hänt med deras viktigaste sparande. Man undrar var framtida tillväxt skall komma i dessa pensionsportföljer. Engelska pensionsfonder har för första gången på 40 år mer räntebärande papper än aktier.

En fjärde grupp börsmobbare är riskkapitalbolag som tycker att börsen är ett dåligt alternativ, beroende på låga värderingar. Jag tycker att deras problem snarare är deras höga egna värderingar, som till stor del stöds av internaffärer mellan de olika fonderna.

Tvärtemot vad många förståsigpåare säger, talar mycket för aktier just nu. Det är därför vi inom Aktiespararna fortsätter att berätta om att långsiktigt aktiesparande i en spridd portfölj lönar sig.

Nu när räntan inte kan falla så mycket mer finns en betydande risk i långa obligationer speciellt om inflationen skulle börja ta fart om några år. Värderingen av aktier är fortsatt försiktig trots lågkonjunkturen här i Sverige.

Aktier är ett oskyldigt mobboffer som just nu verkar ha färre vänner än någonsin. Det är vår roll att förklara och försvara investeringar i aktier – och att aktier är en bra affär.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.