Albin Rännar, chef för marknadsbevakningen Aktiespararna
Aktiespararnas Albin Rännar, under Swedbankstämman, 5 april 2016. Foto: TT / SVT
Debattinlägg

”En manipulativ stämma valde om en misslyckad styrelse”

Banker ·

”Vi bedömer att Swedbank Robur under en tioårsperiod har överdebiterat 1 miljon fondsparare cirka 7 miljarder kronor. Det blir i genomsnitt cirka 7000 kr per fondsparare. Denna överdebitering fortsätter”, skriver Göran Gezelius, Lars Milberg och Albin Rännar.

Om debattörerna

Göran Gezelius
Styrelseordförande Aktiespararna
Lars Milberg
Ordförande i bolagskommittén Aktiespararna
Albin Rännar
Chef för marknadsbevakningen Aktiespararna

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Tumultet i Swedbank började redan 2013 då Aktiespararna slog larm om det systematiska fusk som Swedbank Robur ägnar sig åt i marknadsföringen av flera av sina fonder.

Man säljer och prissätter fonder som om de vore aktivt förvaltade, men i själva verket förvaltas fonderna snarlikt en indexfond.

Detta kan ju verka var ett obetydligt fel, som dessutom många av Swedbank Roburs fondsparare kanske inte har satt sig in i. De ekonomiska konsekvenserna av detta beteende är dock enorma.

Vi bedömer att Swedbank Robur under en tioårsperiod har överdebiterat 1 miljon fondsparare cirka 7 miljarder kronor.

Det blir i genomsnitt ca 7000 kr per fondsparare. Denna överdebitering fortsätter. Svenska myndigheter är tyvärr senfärdiga att åtgärda den här typen av fusk, men i Norge och Danmark är denna typ av fuskfonder föremål för finansinspektionernas aktiva granskning.

Vid gårdagens stämma i Swedbank fick ”lag och rätt” vika för uppgörelser i slutna rum. Vi har anledning att tro att kontrollägarna ”Folksam och Sparbanksrörelsen” var beredda att offra ordförande Sundström mot att institutionerna beviljade ansvarsfrihet för ordföranden och ställde upp på omval av den i övrigt komprometterade styrelsen.

Dock spelade de utländska institutionerna dessa kontrahenter ett spratt, eftersom de utländska institutionerna av olika skäl valde att neka ordförande och vd ansvarsfrihet.

Varje ledamot har lika ansvar för styrelsens styrning av bolaget, eller snarat brist på styrning.

Alliansen mellan kontrollägare och institutioner lyckades i går med konststycket att välja om den styrelse (utom ordföranden) som haft så bristfällig kontroll över Swedbank och dessutom tillåtit banken att systematiskt och över flera år lura hundratusentals fondsparare.

Självklart har våra medlemmar all anledning att vara upprörda över ägarnas bristande ansvar och etik.

Många av dessa ägare representerar också miljontals svenska löntagare, där många, många människor blivit duperade av Swedbank.

Swedbank, Swedbanks kunder och Swedbanks slutliga ägare (en stor del av svenska folket) förtjänar en ny styrelse!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.