Röda bubblor representerar aktörer som spritt uppgifter om valfusk. Gula bubblor markerar faktagranskningar. Foto: SVT/Intellecta

Här är grupper och sidor som flaggar för valfusk

Aktörer med likartad profil sprider uppgifter om valfusk i sociala medier. Det visar en kartläggning som SVT Opinion har gjort. Enligt valforskare Henrik Ekengren Oscarsson är fuskberättelser en vanlig taktik i populistiska sammanhang.

Sedan torsdag i förra veckan vädjar Sverigedemokraterna, via Facebookgruppen Valfusk, till allmänheten att dela rapporter om valfusk och sabotage i valrörelsen.

Nu sprider flera grupper och sidor uppgifter om valfusk i sociala medier, bland annat i form av vittnesmål om röstsedlar som saknas eller är svåra att hitta.

Många av dem som sprider uppgifterna på Facebook har en likartad profil och delar mycket innehåll om invandring/integration samt lag och ordning, baserat på den information som finns tillgänglig via SVT:s Facebook-kartan.

Det rör sig till exempel om Sverigedemokraterna, Politikfakta, Nyheter Idag och En arg blatte talar V2.0.

Även etablerade medier har uppmärksammat händelser.

Handlar om missförstånd

Rapporter som förekommer är till exempel överklistrade valaffischer, valsedlar som saknas i röstningslokalen, att valsedlarna är svåra att hitta eller att de inte har kommit fram när de skickats med posten.

Valmyndigheten har ingen samlad bild av mängden misstänkt valfusk under pågående valrörelse. Kanslichef Anna Nyqvist säger dock att påståenden om fusk i många fall bottnar i missförstånd.

– Mycket beror på missförstånd och okunskap – och oro, förstås. Jag vill dock inte låta som att jag bortförklarar detta. Rör det sig om faktiska incidenter så är det självklart allvarligt, säger Anna Nyqvist till SVT.

Del av ett populistiskt narrativ

Enligt valforskare Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet är påståenden om val som inte går rätt till vanliga i populistiska berättelser om eliten mot folket.

– Ökad allmän oro och undergrävande av tillit till det demokratiska systemet är huvudmålsättningen i den typen av attacker, säger han.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein har tidigare sagt att bortfallet av valsedlar visserligen kan bero på slarv, men att det är lätt att bli konspiratorisk.

Fotnot. Mätningen gjordes den 30 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer