Isabelle Benfalk: ”Idag utmanar unga alkoholnormen till fördel för en nykterhetsnorm”. Foto: UNF/TT
Debattinlägg

”Alkoholkonsumtionen sjunker bland unga – vågar vuxna följa med?”

”Alkoholnormen är en av de starkaste normer vi har i det svenska samhället. Att tacka nej innebär ofta att vi måste förklara och försvara våra beslut. Att vara en ung normbrytare i alkoholkulturens värld är inte enkelt”, skriver Isabelle Benfalk, förbundsordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund.

Om debattören

Isabelle Benfalk
Förbundsordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag lanseras CAN:s årliga rapport kring skolelevers drogvanor och statistik visar på ett trendbrott som håller sig. Unga dricker allt mindre.

Ungas behov av att utmana normer har varit något som funnits sedan tidernas begynnelse, men idag utmanar vi alkoholnormen till fördel för en nykterhetsnorm.

Bland gymnasieelever fortsätter alkoholkonsumtionen att sjunka, visar CAN:s årliga rapport ”Skolelevers drogvanor 2018”. Det är alltså vi ungdomar som banar väg för ett hälsosammare förhållningssätt till alkohol, kommer vuxna ta efter eller kommer den destruktiva normen spridas från vuxna till de banbrytande ungdomarna?

Alkoholnormen är en av de starkaste normer vi har i det svenska samhället. Att tacka nej till alkohol innebär ofta att vi måste förklara och försvara våra beslut. Att vara en ung normbrytare i alkoholkulturens värld är inte enkelt, men unga visar nu vägen.

Vi behöver inte alkohol för att umgås eller ha kul trots att aggressiv marknadsföring fortfarande vill hävda att det inte går att festa utan alkohol. Men vem bestämde det?

Genom direkt och indirekt reklam uppmålas alkoholen som en naturlig del i att umgås. Enligt IQ kan de som följer de 20 populäraste profilerna i sociala medier se någon dricka alkohol eller se en bild på en flaska eller ett fyllt glas 171 gånger under en vecka.

Unga är alkoholindustrins måltavla vilket medför stora risker. Forskning visar att ökad exponering för alkoholreklam ökar ungas konsumtionsmönster så som tidigare alkoholdebut och ökad konsumtion.

Det är inte bara via reklam som alkoholnormen upprätthålls.

Vad händer med den positiva utveckling när ungdomar börjar studera på högskola för första gången, får sitt första jobb eller alkoholhetsas av släkten?

Fortsätter den positiva utvecklingen ser vi snart en ny norm dominera i framtiden. Hur kan vuxna lära sig av oss unga? Det är dags att vuxna reflekterar över och tar ansvar för vilka vanor kopplat till alkohol de för över till ungdomar och unga vuxna i sin närhet.

Ungdomens Nykterhetsförbund har tre förslag till vuxenvärlden på hur vi bibehåller den positiva utveckling vi ser bland unga:

  • Förbjud alkoholreklamen:
    Alkoholreklam glorifierar bilden av alkoholkonsumtion och går i motsatt riktning mot vad unga idag gör.
     
  • Alkoholfritt i studentlivet:
    Tillgodose att studentlivet tillhandahåller en övervägande majoritet av utbudet som alkoholfria drycker på kårer och nationer. Låt inte studentlivet bli en katalysator till en destruktiv relation till alkohol.
     
  • Vuxna, lyssna på oss unga:
    Allting var inte bättre förr. Anamma den positiva utvecklingen, respektera och förstärk den gärna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.