Foto: Gero Breloer / AP
Debattinlägg

”Alla hundar har rätt att andas”

Hundar ·

”Vi veterinärer har länge kallat det 'normalt för rasen' när vi besiktigat trubbnosarna, men det är att göra dem en otjänst. Det ska inte vara normalt för någon hundras att inte kunna få luft eller att det ska krävas kirurgi för att ett djur ska ha ett drägligt liv”, skriver Åsa Rising, Maria Karlsson och Marita Asp Tauni.

Om debattörerna

Åsa Rising
Veterinär
Maria Karlsson
Veterinär
Marita Asp Tauni
Veterinär

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Vi känner ju igen dem, dessa glada och charmiga hundar som oftast ses med ett leende ansikte och med snarkande skratt.

Men tänker vi på att det snorklande ljudet är ett biljud från för trånga luftvägar och att de uppdragna mungiporna är ett sätt att öka luftintaget?

Det blir inte lika roligt då längre, eller hur?

Prova själv att hålla igen dina näsborrar.

Dina andningsvägar är säkert normala i övrigt, till skillnad från trubbnosarnas, men känn hur jobbigt det blir redan efter ett litet tag när näsan är stängd.

Alla måste ju andas för att överleva, men likväl väljer vi människor att skapa djur som inte kan sköta luftintag och värmereglering på ett normalt sätt.

Det kallas brachycephalt syndrom och innebär bland annat att nosen är extremt kort i förhållande till skallen. Det är dock bara skelettet som är förkortat, mjukdelarna är lika stora som innan och ska då få plats i ett för litet fodral.

Många av trubbnosarna har också knipta nosborrar, där en normalt rund och öppen nosborre är sammanpressad till ett streck.

Det ökade trycket som då krävs för att få in luft leder på sikt till förtjockning av de redan för stora mjukdelarna och slemhinnorna producerar allt mer slem och försvårar luftpassagen ytterligare.

Man har inte exakta siffror på hur många av trubbnosarna som lider av sina trånga luftvägar, men både rasföreträdare och veterinärkåren är eniga om att problemet är stort och ökande.

Vi veterinärer har länge kallat biljud och trånga näsborrar ”normalt för rasen” när vi besiktigat trubbnosarna, men det är ju att göra hundarna en otjänst.

Det vittnar om att inte heller alla veterinärer har förstått de allvarliga effekterna av trubbnosigheten och att vi normaliserat ett svårt lidande. Det ska inte vara normalt för någon ras att inte kunna få luft och det ska inte krävas kirurgi för att ett djur ska ha ett drägligt liv.

Problemet omfattar förstås även kortnosade katter.

Veterinärkåren har nu fått nog av dessa rasers tillstånd och har tagit ställning för sundare andningsvägar hos trubbnosarna.

I somras skrevs ”Veterinärt upprop om alla hundars rätt att andas lätt” och i skrivande stund har närmare 800 veterinärer anslutit sig till uppropet.

Målet är att veterinärkåren tillsammans med Jordbruksverket, länsstyrelserna och rasklubbarna genom Svenska Kennelklubben ska försöka ge de drabbade raserna sina luftvägar tillbaka.

Det är lätt att förstå att trubbnosarna är populära – glada, vänliga och nyfikna och inte minst oemotståndligt söta!

Det är idag inte lätt att få tag i en valp av trubbnosras och som vanligt när något är eftertraktat uppstår en marknad som inte alltid är så seriös.

Du som konsument bör vända dig till en uppfödare och alltid kräva att få träffa föräldrarna till valpen du vill köpa.

Om de hundarna har tysta andningsvägar och öppna nosborrar finns stora möjligheter att du får en frisk valp med dig hem.

Köp aldrig en valp på Blocket eller annan annons, där du inte vet något om valpens bakgrund eller där du inte får träffa och bedöma valpens föräldrar.

Andningsproblem kan då vara endast ett av många problem du köper.

Rasklubbarna har riktlinjer där det sägs att andningsproblem och knipta nosborrar inte är acceptabelt.

Djurskyddslagen slår också fast att avel på hundar med funktionshinder som kan nedärvas inte är tillåtet, varför uppfödarna framöver endast kommer kunna använda hundar med sund andning i avel.

På hundutställningar ska domarna också följa direktiv om hur andningen ska bedömas och diskvalificera hundar med defekter.

Trots redan gjorda insatser ses dagligen ett ökat antal hundar på veterinärkliniker som behöver få sina luftvägar korrigerade med kirurgi.

Så ska det inte behöva vara!

Det samarbete som nu initierats är till för hundarnas bästa och kommer ge resultat!

Om du som blivande valpköpare också är medveten om problemet kan du välja en sund valp som kommer ge dig många glada stunder i framtiden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.