Foto: Leo Correa / AP
Debattinlägg

”Fotbolls-VM leder till ökad sexturism”

Prostitution ·

”Vid stora arrangemang i Brasilien ökar sexhandeln med barn alltid drastiskt. Sverige måste kriminalisera sexköp utomlands”, skriver Carina Ohlsson.

Fotbolls-VM i Brasilien pågår för fullt. Fotboll är inte bara sport. Det är en miljardindustri och de kommersiella intressena runt sporten styr, det råder det inget tvivel om.

Det gör att också fotbollsvärlden har ett ansvar. Sport och politik hör ihop, vare sig vi vill eller inte.

Jag har i flera år varit ordförande för Lidköpings Fotbollsklubb, LFK med över 1000 medlemmar. För min klubb med flick-, pojk-, dam- och herrlag, liksom för fotbollsvärlden i övrigt, är en av våra viktigaste utmaningar att diskutera och tydligt ta ställning för jämställdhet.

Vi älskar fotboll men vi tar avstånd från våld i alla former.

På samma sätt bör vi inom fotbollsvärlden aktivt ta avstånd från prostitution. När vi rör oss utanför Sveriges gränser har vi också ett ansvar för att respektera mänskliga rättigheter även där.

S-kvinnor har länge uppmärksammat kopplingen mellan stora sportevenemang och prostitution. 2006 under fotbolls-VM i Tyskland inledde S-kvinnor kampanjen ”Fotboll yes, prostitution no” för att uppmärksamma den enorma bordellverksamhet som växte upp runt världsmästerskapet.

Under fotbolls-VM i Sydafrika 2010 var frågan lika aktuell. Över 40 000 utländska kvinnor fraktades in i landet för att tillfredsställa sportturisternas behov av prostituerade.

I Brasilien är fattigdomen utbredd och kontrasten är tydlig. Många har uppmärksammat de miljarder som nu spenderas på nya fotbollsarenor.

Arbetare utnyttjas brutalt, fattiga människor deporteras för att putsa fasaden inför det stora mästerskapet. Något som inte har uppmärksammats i samma omfattning är en enorma handel med människor, nära kopplad till den utbredda fattigdomen i landet. 

I Brasilien är prostitution, att sälja och köpa sexuella tjänster, helt lagligt för vuxna.

Det finns få tillförlitliga siffror över exakt hur många som idag säljer sex, men i slutet av 90-talet beräknade man att det rörde sig om minst en miljon människor.

Siffran beräknas vara ännu högre idag. Även människohandeln är som en följd av detta omfattande.

Normaliseringen av prostitution i landet, i kombination med utbredd fattigdom och kriminalitet, har gjort att även barnprostitution är ett enormt stort problem.

Näst efter Thailand har Brasilien störst problem i världen med organiserad barnprostitution och människohandel. Över en halv miljon barn utnyttjas idag i prostitution i Brasilien.

Under detta VM räknar man därför inte bara med att kvinnor kommer att skeppas in till turisterna. Man räknar med en barnsexvåg av proportioner vi inte ens vill tänka på.

I samband med stora arrangemang i Brasilien ökar sexhandeln med barn alltid drastiskt.

Alla som besöker VM eller deltar i någon form, understödjer självklart turismen vilket även påverkar landets prostitution.

S-kvinnor har länge drivit ett tydligt politiskt krav – sexköp måste kriminaliseras även utomlands. Socialdemokraterna har lyft frågan i riksdagen, men de borgerliga partierna har röstat nej.

Varför är obegripligt.

Att köpa och sälja sex ska inte var lagligt ibland och olagligt ibland. Sexköpslagen måste gälla för alla svenskar som köper sex, oavsett var och av vem.

Sverige tävlar inte i detta VM i Brasilien. Men hur vi väljer att rapportera om arrangemanget är vårt ansvar. Svenska medier finns på plats, de måste ställa rätt frågor. Vi kan inte bara tyst acceptera att andras fattigdom blir vårt nöje, att andras utsatthet blir vår möjlighet.

Alla handlingar har konsekvenser. Vi vill därför uppmana alla svenska medier som rapporterar från årets fotbolls-VM att tydligt lyfta frågan. Att vara tredje statsmakten förpliktigar.

Även fotbollsförbunden måste agera. Alla vi som är en del av fotbollssverige och fotbollsvärlden, måste ta ansvar för att lyfta fram de konsekvenser som uppstår i sportens fotspår. Vi måste ta avstånd, tydligt och konsekvent.

Fotboll är en folkrörelse och särskilt vi som älskar fotboll måste vara en stark kraft i detta.

Vi måste ta av oss skygglapparna och våga se hela arrangemanget och ta ställning. För fotboll, men mot prostitution. 
 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.