Anders Lundin, programledare ”Allt för Sverige” med årets tävlande i bakgrunden. Foto: SVT
Debattinlägg

”SVT går nationalismens ärenden”

Tv ·

”SVT cementerar en föreställning om vad det innebär att vara 'svensk'. Svenskheten verkar bygga dels på blodsband och dels på att vara svensk 'på rätt sätt'. Vissa passar språkligt och kulturellt inte riktigt in i Sverige”, skriver Adam Hjorthén.

Om debattören

Adam Hjorthén
Doktorand i historia vid Stockholms universitet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I söndags inleddes den fjärde säsongen av SVT:s program Allt för Sverige. Återigen ska tio amerikaner tävla om att hitta sina svenska släktingar. Det kan tyckas vara oskyldig underhållning, men programmet bygger på en problematisk uppfattning om vad det innebär att vara ”svensk”. 

I 'Allt för Sverige' får utvalda personer från USA dels upptäcka sin svenska släkthistoria och dels få undervisning i svenskhet.

Tanken är att dessa individer med amerikanska pass och stora känslor har något svenskt i sig.

Tyvärr är SVT uppenbart ointresserad av historien om vad det innebär att vara svensk-amerikan i USA, något som inte går att direkt översätta till att vara svensk i Sverige. Problemet med programmet är dock större än så.

Vi får följa svensk-amerikanernas Sverigeresa genom en rad kulturkrockar som är helt centrala för serien. Det blir ”tårar, kulturkrockar och mycket skratt”, enligt SVTs hemsida.

Kulturkrockarna framkallas aktivt genom övningar och lekmoment där deltagarna avslöjas i sina försök att vara svenska. Det visar sig nämligen ganska snart att svensk-amerikanerna inte behärskar vare sig språk, kulturella koder eller kunskap för att passa in i det svenska samhället.

De äter varken Kalles kaviar eller förstår innebörden av det underdåniga uttrycket ”man mår som man förtjänar.”

Programmets kulturkrockar är till för att framkalla skratt hos tv-publiken. Men dessa skratt är inte oskyldiga, de är riktade åt att amerikanerna misslyckats i sina imitationer av att vara svensk.

Skrattet säger därför något. Det är en bestämning, en tydlig förevisning, av vad det innebär att vara, och att inte vara, svensk.

I des simulerade kulturkrockarna avslöjas 'Allt för Sveriges' fokus. Programmet intresserar sig inte huvudsakligen för dessa tio individers släktforskning eller för frågan om ett svenskt kulturarv i USA. Intresset riktas istället mot Sverige i sig. Programmet är, precis som namnet faktiskt påstår, bokstavligen till f-ö-r Sverige.

Amerikanernas intresse för Sverige och för svenskhet utgör en blick som accepterar oss som intressanta. ”USA ser oss”, verkar det som – men frågan varför ställs inte.

Genom 'Allt för Sverige' cementerar SVT en föreställning om vad det innebär att vara ”svensk”. I den bild som ges i underhållningens täckmantel verkar svenskheten bygga dels på blodsband och dels på att vara svensk ”på rätt sätt”. Vissa passar språkligt och kulturellt inte riktigt in i Sverige.

Det är ett direkt farligt påstående.

'Allt för Sverige' kunde ha varit ett tillfälle att diskutera hur kulturer är sammanflätade, och att historien är präglad av förflyttningar och kulturutbyten.

Det kunde ha varit ett tillfälle till att diskutera hur Sverige alltid har interagerat med omvärlden, hur landet präglats av migration, och att nationella identiteter är högst föränderliga.

Detta väljer SVT att bortse ifrån, till förmån för ett skratt som går nationalistiska samhällstendensers ärende.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.