Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Till höger turkiska soldater i Hassa nära den syriska gränsen. Foto: TT
Debattinlägg

”För Erdogan är demokrati en form av terrorism”

Publicerad
OPINION · ”Den turkiska regeringens senaste agerande i Afrin är också ett folkrättsbrott i och med att man angriper ett område som hör till Syrien”, skriver Amineh Kakabaveh (V).

Om debattören

Amineh Kakabaveh
Riksdagsledamot (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Turkiet har bombat staden Afrin. Turkiets president Erdogan beskriver organisationerna YPJ och YPG som ”terrorister” och försöker rättfärdiga ett militärt ingripande i Syrien som i verkligheten är riktat mot kurderna i Rojavaprovinsen.

Erdogan vill inte se en progressiv kurdisk rörelse som varit framgångsrik i att organisera tiotusentals kvinnliga YPJ-pershmerga och bilda tre demokratiskt styrda kantoner.

För att kunna dölja dessa brott behöver Erdogan en syndabock. Därför utmålas alla kurdiska organisationer och andra folkminoriteters och socialistiska organisationer i Turkiet som ”terrorister”.

Nu när IS/Daesh drivits ut från Rojava och folket där kunnat organisera sig demokratiskt, har den turkiska staten tagit plats i IS/Daeshs ställe.

Allt för att förhindra en folklig och demokratisk utveckling i Rojava.

I dag kan inte någon av de stater i området som är inblandade stater i konflikten i Syrien betraktas som fungerande demokratier. Dit hör Turkiet, Iran, Irak, Saudiarabien och naturligtvis Syrien självt.

De båda stormakterna USA och Ryssland, ser till egna intressen och är också inblandade.

Alla de stater som omger det som borde vara ett självständigt Kurdistan, spelar ett blodigt spel med varandra om inflytande och naturtillgångarna. Ett spel där man knyter och bryter allianser när det passar.

Offren blir i slutänden kurderna i samtliga länder i Mellanöstern.

Den turkiska regeringens senaste agerande i Afrin är också ett folkrättsbrott i och med att man angriper ett område som hör till Syrien.

Erdogan kastar därmed ytterligare bränsle på den brasa och krigshandlingar, krigsförbrytelser och människorättskränkningar som inbördeskriget i Syrien utgör.

De blodiga konflikterna i Mellanöstern är ett av flera hot mot världsfreden idag.

Turkiets uppträdande ökar detta hot och det är ett hot som inte ligger i Sydostasien, i Afrika eller i Latinamerika. Det finns där alldeles utanför dörren till Europa.

För 39 år sedan stödde västvärlden Ayatolla Khomeini till makten som blev en av värsta tyrannerna  i Mellanöstern. Sedan ett par år tillbaka har man gjort man likadant med Erdogan.

Att FN:s Säkerhetsråd inte tydligt och klart fördömer Turkiets intrång i Syrien visar på ruttenheten i det politiska spelet.

Varför godtas Erdogans påstående att man bekämpar terrorism? Det är en solklar politisk skandal.

Det politiska spelet pågår över folkens huvuden i Mellanöstern, med stormakterna som sekundanter. Men, ingen beaktar de cirka 40 miljoner kurdernas och andra nationella minoriteterna i regionen.

Erdogan har tidigare tydligt förklarat att ”demokrati är inte målet”. Angreppet i  Rojava är ett förtydligande.

Det är inte den påstådda ”terrorismen” som hotar. För Erdogan är all kamp för demokrati farlig.

Kampen för demokratin är farlig i Rojava och den är det hemma i Turkiet, där fängelserna av fulla oppositionella HPD-politiker och frispråkiga intellektuella.

Sverige och EU kan inte tysta se på när Erdoganregimen kallar alla i opposition för terrorister.

För Erdogan är demokrati en form av terrorism. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.