Karin Svensson-Smith (MP), ordförande Trafikutskottet. Till höger ett höghastighetståg. Foto: SVT
Debattinlägg

”Miljöpartisten Svensson Smith har förbrukat förtroendet”

Publicerad

TÅG · ”Det är tveklöst så att Karin Svensson Smith (MP) talar utifrån förespeglingen att en offert faktiskt finns, trots att hon rimligen vet att Trafikutskottet inte hämtar in offerter”, skriver Anders Åkesson (C).

Om debattören

Anders Åkesson
Ledamot Trafikutskottet (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Riksdagens Trafikutskott har en svår och utmanande tid framför sig där hundratals miljarder i investeringar ska hanteras.

Det kräver att ledamöterna och inte minst utskottets ordförande hanterar saker och ting med stort ansvar och korrekt. Dessvärre har det nu visat sig att så inte är fallet.

I slutet av augusti deltog Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP) i en intervju i SVT där hon mycket tydligt påpekade att en offert finns från ett kinesiskt bolag som är beredda att bygga höghastighetståg i Sverige.

Offerten innebar att kostnaden skulle landa på 145 miljarder kronor och därmed spara skattebetalarna astronomiska summor – upp till 25 miljarder.

Dessutom skulle det gå fem år snabbare att färdigställa byggnationen på det viset som det kinesiska företaget föreslog.

Karin Svensson Smith (MP) var mycket tydlig med att en offert fanns när följande fråga ställdes: Hur ovanligt är det, som du ser det, att det kommer en offert från ett annat land på ett så stort projekt?

”Det har inte jag varit med om tidigare och jag blev invald i Riksdagens Trafikutskott 1998”, svarade Svensson-Smith (MP).

Det är tveklöst så att Svensson Smith talar utifrån förespeglingen att en offert faktiskt finns, trots att hon rimligen vet att Trafikutskottet inte hämtar in offerter.

Det är regeringen och dess myndigheter – i detta fall Trafikverket – som är verkställande.

Har man varit med sedan 1998 i Sveriges Riksdag borde man känna till det.

Ännu märkligare blir det när Svensson Smith i TV4 förklarar att det kanske inte var en offert, utan någon annan typ av handling – som hon dessutom kastat i pappersåtervinningen. Det är anmärkningsvärt alldeles oavsett vad som stämmer.

Om Svensson Smith (MP) var medveten om att det inte var en offert – då har hon lurat SVT.

Om hon på allvar trodde att det var en offert – då har hon kastat bort en handling som enligt hennes egen tolkning kunde spara skattebetalarna uppåt 25 miljarder kronor.

Agerandet är förkastligt och bortom all acceptabel gräns för hur en ordförande i ett av Riksdagens utskott kan agera.

Det underminerar förtroendet för riksdagsarbetet i allmänhet och för Trafikutskottet i synnerhet som har att hantera högre krav på järnvägen och att möta framtidens klimatutmaningar.

Det är därför mitt förtroende för Karin Svensson-Smith (MP) är förbrukat.

Dessvärre har inte jag mandat att förändra situationen, men jag vill vara mycket tydlig med att jag anser att utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), miljöminister Åsa Romson (MP) och övriga regering bör ta den uppkomna situationen på största allvar.

Kan ni stå bakom Karin Svensson Smiths agerande?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Transporter

Mer i ämnet